56 maggal kezd az Intel Eagle Stream platformja

A Sapphire Rapids kódnevű fejlesztés inkább a képességeket helyezi előtérbe, a teljesítményre inkább a Granite Rapids fog rágyúrni.

Az Intel az Ice Lake-SP kódnevű szerverekbe szánt processzor fejlesztése mellett már a Eagle Stream platformot készíti elő, amelybe először a Sapphire Rapids kódnevű lapka érkezik. Utóbbi lesz a vállalat első komolyabb fejlesztése, amivel az AMD újabb megoldásai után tudnak eredni, viszont elég keveset lehet tudni róla. Persze az ismert, hogy bevezeti majd a DDR5-öt, a PCI Express 5.0-t, illetve lesz CXL-re vonatkozó támogatás is, de a teljesítménye homályba vész.

A legfrissebb adatok alapján azonban a Sapphire Rapids egyik lapkaverziója 56 darab Willow Cove processzormagot fog fizikailag tartalmazni. A jelenlegi útiterv csak 48 magig jelöli a rendszert, de alapvetően az ennyire nagy lapkáknál megszokott dolog a magok egy részét letiltani, ezzel is csökkenthető a kezdeti selejtarány.

A 10 nm-es node-on készül Sapphire Rapids egyébként nem az általános teljesítményre fókuszál elsődlegesen. Az Intel ezzel a fejlesztéssel inkább újításokat akar bevezetni, például az AMX (Advanced Matrix Extension) utasításkészletet. Ez ugyan csak 12 új utasítást jelent (hét AMX-TILE, négy AMX-INT8 és egy AMX-BF16), de a lényeg itt az, hogy a processzormagokon belül legyen egy olyan specifikus gyorsító, amely kifejezetten hatékony a mátrixszorzás során. Gyakorlatilag egy kisebb tensor feldolgozóról van szó a magon belül, a hozzá kapcsolódó specifikus tile regiszterekkel. Ez az extra részegység a gépi tanulásra vonatkozó feladatoknál hasznos lehet.

A teljesítménykritikus fejlesztés majd az Eagle Stream platformba készülő második lapka lesz, amely a Granite Rapids kódnéven fut. Itt már a 7 nm-es node végre lehetővé teszi a magszám további növelését, illetve a gyorsítótárak tekintetében is jobban fel lesz szálkásítva a fejlesztés, pusztán a tudás miatt nem kell majd olyan kompromisszumokat kötni, amiket a Sapphire Rapids esetében muszáj volt bevállalni.

A termékek kommunikálása is változni fog. A jövőben nagyobb hangsúlyt kap majd maga a nyers tudás, aminek elvileg az lenne a lényege, hogy a fontos újításokat emelje ki, mivel aki pusztán nagy általános teljesítményt akar, például sok maggal, az tud venni akár nyolcutas szervereket is, viszont az új képességeket csak az új generáció hordozza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés