Hirdetés

Fókuszt vált az Intel a Gracemont processzormaggal

A Tremont kódnevű fejlesztés utódja az ultramobil irányról a mikroszerverek felé lépdel.

Az Intel az előző év őszén mutatta be a Tremont processzormagot, amely érezhető előrelépést hozott a korábbi, kisebb méretű, azaz alapvetően kisebb teljesítményű szintre tervezett magokhoz képest, de azért még mindig nagyon messze van attól a tempótól amire a nagyobb kiterjedésű testvérei képesek. Persze nem is az a cél, hogy ezt elérjék, hiszen az túl sok tranzisztort igényelne, és szembemenne az optimális hatékonyság koncepciójával.

Egy ideje már készül a Tremont utódja is, ami a Gracemont kódnevet viseli, és bizonyos szempontok alapján egyfajta egyenes ági leszármazottnak tekinthető, tehát drámai reformokat nem hoz majd, de a korábbi alapokat azért jelentősen kiterjeszti. Az Intel ezen a ponton elkezdett távolodni az ultramobil iránytól, és előtérbe kerültek a mikroszerverek igényei. Emiatt a Gracemont fő fejlesztése az AVX és az AVX2 utasításkészletek támogatása. Ezzel tudásban az új, kisebb méretű processzormag majdnem felér a nagyobb testvérekhez, és tulajdonképpen hozni fogja azt, ami egy mai modern fejlesztéstől elvárható.

Az újdonságot a vállalat a 10 nm-es node-hoz tervezi, és a korábbiakkal ellentétben nem csak az ultramobil, illetve a mikroszerverek területén lesz elérhető, hanem a normál mobil, az asztali, sőt, még a HEDT vonalon is. Ez lesz tehát az első olyan, hatékonyságra optimalizált mag az Intel történelmében, amit majdnem minden célpiacra bedobnak, és valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy integrálásra kerülnek a modernebb SIMD utasításkészletek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés