7 GHz-en az AMD Phenom II processzora

Alig múlt egy hete, hogy az AMD Phenom II Black Edition TWKR 42 processzorai hozzáértő kezekbe kerültek, de csak a napokban sikerült maradandót alkotni velük. Méghozzá egy finnországi, baráti találkozónak indult rendezvényen, ami SF3D OC Gathering néven futott, és ahol számos jó hírű tuningmester találkozott négy TWKR, illetve több válogatott 945BE ES és 955BE ES modellel.

AMD Phenom II Black Edition TWKR 42
AMD Phenom II Black Edition TWKR 42 processzorok - Forrás: Xtremesystems [+]

Az AMD által támogatott összejövetelen természetesen más kellékek is megfordultak, alaplapok, memóriák és grafikus kártyák is akadtak szép számmal. Az extrémebb hozzávalókból sem volt hiány, ugyanis a folyékony nitrogén mellett egy speciális tartályban 400 liter folyékony hélium várta, hogy elhasználják.

LHe
400 liter folyékony hélium - Forrás: Xtremesystems

Az első folyékony nitrogénes tesztek alkalmával gyorsan kiderült, melyik processzor lesz a legjobb, az elért 6863 MHz-es órajel már sejtette azt, hogy a folyékony hélium bevetésével talán a bűvös 7 GHz is elérhető. Ez később sikerült is egy DFI LANParty 790FXB-M3eH7 alaplap, 2 GB A-Data memória és – kisebb meglepetésre – egy 1,696 V-on üzemelő Phenom II 955BE modell segítségével, de ehhez a tárolótartály biztonsági szelepeit is tuningolni kellett. A közzétett eredményt később ezzel a videóval kommentálták, így cukkolva a másik oldalt és rajongóit (U can't touch this, azaz szabad fordításban: a közelébe sem érhetsz – a szerk.).


Az eddigi leggyorsabb négymagos processzor - U can't touch this [+]

Szintén a processzorokhoz kötődik, hogy a SuperPI tesztben is sikerült megdönteni az eddigi legjobb AMD-s eredményt, az új világcsúcs 10,265 másodperc lett. A rendezvényen a grafikus kártyákat sem hagyták pihenni, így számos szép eredmény született a Futuremark tesztprogramjaiban is. A 3DMark05 tesztben elért 50017 pont csak 10 ponttal maradt el a jelenlegi nem hivatalos csúcstól, de a 3DMark06 38139 pontos eredménye újabb világrekordot ért.


Tájkép „csata" után - Forrás Xtremesystems

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés