Hirdetés

7 hüvelykes mini laptopot mutatott be a One Netbook

A OneGx1 mindössze 635 grammjához képest egész használható hardvert rejt.

Bizonyára sokan emlékeznek még az ASUS által 2007-ben elindított netbook őrületre - ezek a gépek akkoriban igencsak aprónak számítottak, tekintve, hogy a mai értelemben vett tabletek és az egyre növekvő képátlójú okostelefonok még nem léteztek, a hagyományos notebookok között pedig a 15,6 hüvelykes modellek voltak a legnépszerűbbek. A koncepció aztán feledésbe merült, köszönhetően az iPadeknek, illetve Android és Windows operációs rendszerrel szerelt tableteknek, de néha azért még mindig felbukkannak 10 hüvelyk alatti notebookok is.


[+]

Ilyen a most bemutatott One Netbook OneGx1 is, mely mindössze 172 x 132 x 20 milliméteres dimenziókkal rendelkezik, a mérlegen pedig csupán csak 635 grammot nyom. Az aktív hűtéses eszközben egy Intel Core i5-10210Y CPU lapul, megtámogatva egy Intel UHD Graphics IGP-vel, a tápellátásért pedig egy 46,2 wattórás akkumulátor felel. Vásárláskor eldönthetjük, hogy 8 vagy 16 GB LPDDR3 memóriát kérünk, az adattárolót tekintve pedig 256, illetve 512 GB kapacitású NVMe SSD-k jelentik a két opciót.


[+]

A gépet kinyitva egy 7 hüvelykes, 1920x1200 pixel felbontású IPS érintőkijelző fogad minket, ami pedig a legnagyobb meglepetés, az a beépített billentyűzet négyzónás RGB-s háttérvilágítása. Touchpad már nem fért a billentyűzet alá, két különálló „egérgomb” azonban igen, közöttük pedig a képek alapján ahhoz hasonló mutatóeszköz található, mint amit például a Samsung Android előtti időkből származó egyik csúcskészülékén, a Windows Mobile 6.1 alapú i900 Omnián is láthattunk. A notebookhoz kétoldalra felszerelhető, kontrolleres kezelést biztosító markolatok is elérhetőek, ezek ára azonban ismeretlen.


[+]

Az apróságban Wi-Fi 6-ot, Bluetooth adaptert, opcionálisan pedig 4G vagy 5G modemet is találunk, kis méretei ellenére pedig két USB Type-C, egy USB 3.0 Type-A, egy micro HDMI és egy jack csatlakozó, valamint egy microSD kártyaolvasó is ráfért az alumínium készülékházra.

A OneGx1 egyelőre még csak előrendelhető státuszban van, az árak azonban így is ismertek: a 8 GB memóriával és 256 GB-os SSD-vel szerelt Wi-Fi-s változat 270 000 forintot kóstál, amire a 4G modem további 30 000 forintot dob rá, míg a 16 GB RAM/512 GB SSD/Wi-Fi verzióért 326 000 forintot kell kiperkálnunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés