A Fujitsu Celsius H730 mobil munkaállomás beveti a tenyérvéna-azonosítást

A Fujitsu bemutatta a Celsius mobil munkaállomás család H730-as jelzésű modelljét, mely több szempontból is fontos helyet képvisel a vállalat portfóliójában, mivel a 15,6 colos H730 nem csak erős, hanem tudásához képest meglehetősen kompakt gépnek számít a Celsius családban. Az elsősorban komoly munkára (CAD, CAM, CAE stb) notebook 379,8 x 257 x 35,5 milliméteres méretéhez 2,9 kilogramm társul, ami nem kevés, de a komoly hardvert és az ehhez szükséges hatékony és halk hűtést nem lehet nyomtalanul beépíteni.

A végletekig konfigurálható, masszív vázra épülő notebook processzora Intel Core i5-4300M-től egészen Core i7-4900MQ-ig konfigurálható, melyhez 4-32 GB RAM, 500 GB-os HDD vagy 500-1000 GB SSHD (mindkettő ütődés elleni védelemmel), igény szerint pedig 128-512 GB-os SSD is választható. Emellett megszabható a Wi-Fi vezérlő is, az alapnak számító Intel Wireless-N 7260 IEEE802.11 b/g/n + Bluetooth 4.0 kombó kártya helyett Intel Dual Band Wireless-AC 7260 IEEE802.11 a/b/g/n + Bluetooth 4.0 kérhető, illetve 3G és LTE modemmel is kiegészülhet a sor. A gép grafikus vezérlő választéka is figyelemre méltó, NVIDIA Quadro K510M, K1100M és K2100M található a listán, ezek hajtja meg a 15,6 colos, LED háttérvilágítású, matt felületű Full HD felbontású kijelzőt Sajnos a panel típusáról nem esik szó, ahogyan az akkumulátor teljesítményéről sem közöltek adatot. Az viszont biztos, hogy a gépből most sem hiányzik az opcionális második merevlemez, optikai meghajtó vagy második akkumulátor fogadására szolgáló rekesz.

A száraz technikai paramétereken túl sokkal érdekesebb a H730 biztonsági megoldásai, mely között megtalálható a legalapvetőbb Kensington zár, az Intel Anti Theft védelem, Computrace-re felkészített BIOS, TPM 1.2, EraseDisk szolgáltatás és Smart Card foglalat. Ezenkívül a gépbe kerül egy ujjlenyomat-olvasó is, melyet opcionálisan vénaszenzorra cserélhető. A Fujitsu eredetileg 2003-ban mutatta be a technológiát, mely infrasugarak segítségével, érintés nélkül képes a tenyérben lévő vénahálózat feltérképezésére, ami sokkal bonyolultabb rendszert alkot, mint csupán az ujjban található vénáké, vagy mint például egy ujjlenyomat (amihez ráadásul érintés is szükséges), ezáltal jóval nagyobb biztonságot nyújt. A módszer egyébként meglehetősen egyszerű, a vénában áramló, széndioxidban gazdag hemoglobin elnyeli az PalmSecure által kibocsátott infrasugarakat, a speciális szenzor pedig ez alapján már képes megalkotni a profilt a vénahálózat alapján, mely innentől fogva ugyanúgy használható azonosításra, mint az ujjlenyomat.

A gyártó idén áprilisban mutatta be a minden eddiginél kisebb és könnyebb PalmSecure vénaszenzort (a technológia 2006 óta viseli ezt a nevet), mely most először kerül Celsius munkaállomásba – korábban más eszközökben már fel-felbukkant és külső eszközként is hozzáférhető volt a megoldás. Az azonosítás ráadásul állítólag nem csak biztonságos, hanem mára meglehetősen kiforrott, ugyanis a hibás érzékelésből adódó visszautasítás a gyártó adatai szerint 0,01%, a tévedés lehetősége pedig mindössze 0,00008%.

A Fujitsu Celsius H730 még az idei évben debütál, nettó vételára pedig 725 000 forintnál kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés