Fujitsu Lifebook AH90/P Grannote: notebook az idősebb korosztálynak

A Japánok, és köztük a tech cégek hagyományosan nagy figyelmet fordítanak az idősebb, 60+ korosztályra. Mindez abban nyilvánul meg, hogy gyakran készítenek számukra olyan eszközöket, melyek tervezésénél figyelembe veszik a megfáradt érzékszerveket, ezzel téve könnyebbé a kezelhetőséget és a mindennapi életet. A Fujitsu követve a hagyományt február 13-án – egyenlőre ismeretlen áron – teszi elérhetővé a Lifebook AH90/P típusjelzésű notebookot, becenevén a Grannote-ot, kifejezetten az említett korosztály számára.

Az egyelőre csak Japánban debütáló masina hardver szempontjából (Core i7-4500U processzor, az 1 TB HDD és 8 GB RAM) nem igazán különleges, legfeljebb az NFC-t, a slot rendszerű BDXL optikai meghajtót és a dinamikus megszólalást ígérő Pioneer hangszórókat érdemes kiemelni. Sokkal fontosabbak az apró részletek, mint például az említett hangszóró kalibrálhatósága a gyengébb hallásúak számára, különösképpen a beszédhangokat figyelembe véve. De ennek mintájára a kijelző beállításai is hozzáigazíthatóak a megváltozott látási képességekhez a jobb olvashatóság érdekében, amit kiegészítettek egy fényérzékelővel, mely az aktuális fényviszonyok szerint automatikusan hangolja a képi jellemzőket.

Említést érdemel még az automatikus, érintésre felkapcsoló háttérvilágítással ellátott billentyűzet. Ennek matt fekete, de szürke/ezüst szélű gombjai nem csak segítik az egyes billentyűk megkülönböztetését, de a megszokottnál jobban kiemelkednek a gép síkjából és hosszabb úton járnak, ezáltal jobb visszacsatolást nyújtanak a felhasználó számára. Sőt egyes gombok eltérő erősségű lenyomást kívánnak attól függően, hogy gépelés során mely ujjakkal szokás megnyomni.

Továbbá jól elkülönítették a kurzorgombokat, illetve a kijelző tartalmának nagyítására szolgáló dedikált gombokat is elhelyeztek rajta. A touchpad esetében hasonló a helyzet, két gombját ennek is megemelték, így könnyebb megtalálni és megkülönböztetni ezeket is - mindenesetre egy egeret is mellékelnek a masinához. A csuklótámasz és a billentyűket körülvevő rész egy plusz átlátszó borítást is kapott, melyek szélén feliratok és piktogramok jelzik az egyes portok, csatlakozók, valamint a kártyaolvasó helyzetét. Ezek szintén háttérvilágítást kaptak.

A Fujitsu egy komplett szolgáltatáscsomaggal árulja majd a notebookot, melynek része egy olyan telefonos és távoli hozzáférés támogatás, mely segít a vásárlónak a kezdeti lépésekben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés