Hirdetés

A Gigabyte is megelőzte az AMD új chipsetjeinek hivatalos premierjét

Az új AMD chipsetek bejelentésének elébe menve az MSI és az Asus mellett a Gigabyte is nyilvánosságra hozta Socket AM2+ foglalattal ellátott alaplapjainak specifikációit. Mindhárom Gigabyte alaplap támogatja természetesen a Phenom processzorokkal érkező HyperTransport 3.0 szabványt, processzortípustól függően a DDR2-1066 memóriasebességet, továbbá a PCI Express 2.0-s változatát – ugyanakkor kompatibilisek a Socket AM2-höz tervezett CPU-kkal, illetve a korábbi PCIe-eszközökkel is. Közös jegyük még, hogy tápáramkörük stabilabbnak és tartósabbnak mondott alkatrészekből épül fel, és kizárólag szilárdelektrolitos kondenzátorokat hordoznak.

Az MA790X-DS4 az egyszerű passzív bordákkal hűtött AMD 790X chipset köré épül. Két hosszú PCI Express aljzata van, melyek közül vagy az elsőt használjuk teljes sávszélességgel, vagy mindkettőt 2x8-as kiosztásban – támogatott tehát a CrossFire is. Ezek mellett három PCI Express x1 és két PCI bővítőfoglalat található. Az SB600 déli híd egy IDE csatornával és négy SATA porttal szolgál, utóbbiak révén RAID 0, 1 és 0+1 kötetek is létrehozhatók. A hálózati vezérlő Gigabit Ethernet típusú, a Realtek ALC889A audiokodek pedig egy 7.1 csatornás és egy sztereó streamet tud kezelni egy időben. A nagyobb lapokhoz hasonlóan összesen tíz USB 2.0 és három FireWire port is került a lapra.

Az AMD 790FX + SB600 lapkakészletre alapoz az MA790FX-DS5, melynek már hőcsöves Crazy Cool hűtése van. Bővítőfoglalatainak kiosztása látszólag nem tér el ez előző modellétől, azonban a két hosszú PCI Express aljzatba illesztett kártyák kétszer 16 sávon keresztül kommunikálhatnak. SATA portjainak száma néggyel gyarapodott, melyek közül kettő a hátsó csatlakozópanelen található.

Még nagyobb az eltérés az ugyancsak 790FX + SB600 chipsetes MA790FX-DQ6 esetében, melynek négy hosszú PCI Express aljzata van; két kártyát kétszer 16 sávon, négy kártyát négyszer 8 sávon keresztül lehet elérni. A csúcsmodell két Gigabit Ethernet interfészt kapott; két BIOS chipjében pedig összesen négy profil tárolható el. Bár mindhárom alaplapra ALC889A kodek kerül, csak a két nagyobbnál tüntetik fel a DTS Connect technológiával való kompatibilitást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés