A GlobalFoundries a TSMC ügyfeleire hajt?

Korábban már beszámoltunk az AMD-ből kivált GlobalFoundries közeljövőjét érintő tervekről, az új információk szerint azonban az új gyártástechnológiák fejlesztése a vártnál jobb ütemben halad. Az AMD és az ATIC (Advanced Technology Investment Company) érdekeltségébe tartozó vállalat az elmúlt hónapokban rengeteg veterán mérnököt csábított el a TSMC-től (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), ami a tajvaniakra biztos nincs pozitív hatással.

A tényeket nézve a TSMC rendelkezik jelenleg a legmodernebb, 40 nm-es gyártástechnológiával, melyen az AMD RV740 kódnevű grafikus processzora készül. A gyártósorokkal azonban rengeteg probléma van, ami ha minimálisan is, de kihat a Radeon HD 4770 elérhetőségére. Természetesen a mérnökök folyamatosan dolgoznak a hibák keresésén és azok javításán, így a gyártósorok vélhetőleg az év végére már megfelelően fognak üzemelni. A TSMC partnereiben azonban megingott a bizalom, mivel a 40 nm-es technológiával készülő chipek tömeggyártását a tajvani félvezetőgyár az idei év elején akarta megkezdeni, ez azonban a gyermekbetegségekben szenvedő gyártósorok miatt kivitelezhetetlennek bizonyult.

A GlobalFoundries a 40 nm-es gyártásba már nem tud beleszólni, de a 28 nm-es technológiáknál komoly vetélytársa lehet a TSMC-nek. Mindkét vállalat a jövő év elején készül el a 28 nm-es gyártósorokkal, ami a tajvaniak számára nem túl jó hír, hiszen ha az új gyártástechnológiánál újból problémákba ütköznek, akkor a partnerek helyettük akár a konkurens GlobalFoundries szolgáltatásait is igénybe vehetik. Természetesen a GlobalFoundries esetében is megvan az esély az esetleges hibák felbukkanására, az azonban tisztán látszik, hogy rendkívüli tempóban fejlesztenek az újonnan megalakult vállalat mérnökei.

Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy a lehető leghamarabb szeretnének a 28 nm-es gyártástechnológiára átállni, így szoros kapcsolatot ápolnak a TSMC-vel. A zöldek minden bizonnyal a GlobalFoundries esetleges szolgáltatásait is átgondolják, hiszen az NVIDIA továbbra is nagyméretű chipek fejlesztésére koncentrál, így számukra létfontosságú, hogy az elérhető legjobb technológiákat használják fel a termékek gyártásához.

Az AMD terveiről egyelőre semmit nem lehet tudni, de az elmúlt évek alatt már megszokhattuk, hogy a vörös oldal meglehetősen szűkszavú a jövővel kapcsolatos nyilatkozatok esetében. Mindenesetre biztos, hogy folyamatosan dolgoznak a TSMC-vel, ám a GlobalFoundries szolgáltatásait vélhetőleg előnyben részesítik, ami nem csoda, hiszen az AMD-nek érdekeltsége van az utóbbi vállalatban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés