A PC-kben még lehet létjogosultsága a HD DVD-nek

Meglehetősen furcsán időzítve, idén ősszel tervezi piacra dobni Blu-ray és HD DVD lemezek olvasására egyaránt használható, számítógépbe építhető kombó egységét a Samsung, írja a CDRinfo. A koreai cég illetékese a lapnak megerősítette, hogy ezúttal tényleg piacra kerül a multiformátumú olvasó, melynek asztali változatáról 2006-ban kezdtek terjedni az első pletykák, melyeket aztán később hivatalosan cáfoltak is. Akkor még javában dúlt a HD DVD és a Blu-ray közti formátumháború, februárban viszont eldőlt a harc: a Blu-ray lehet a DVD utódja. A Samsung viszont a jelek szerint továbbra is lát fantáziát az alulmaradt HD DVD-ben, legalábbis a PC-s adattárolók mezőnyében.

Az óriáscég a világon elsőként dobott piacra asztali Blu-ray olvasót (ez volt a magas ára miatt mérsékelt fogadtatásban részesült SH-B022), egyben az első olyan jelentős piaci ráhatással bíró nagyvállalat is volt, mely előrevetítette; kész kifejleszteni olyan kombó egységeket, melyek a két eltérő rendszerű kék lézeres szabvánnyal egyaránt kompatibilisek. A vállalat vezetése ugyan már korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy a Samsung választékában megjelenjenek kizárólag HD DVD-k olvasására alkalmas lejátszók, a cég képviselői kezdetben nem zárkóztak el az multinormás megoldásoktól.


Samsung SH-B022: a világelső PC-s Blu-ray író

Jóllehet a koreai óriásvállalat a kezdetektől fogva a Blu-ray szabvány mögött álló Blu-ray Disc szövetség oszlopos tagja volt, a Toshibával közösen létrehozott vegyesvállalat, a Toshiba Samsung Storage Technology (TSST) révén elméletileg bármikor hozzáférhetett a HD DVD licencekhez és technológiákhoz. Korábban elterjedt, hogy a vállalat konkurense, az LG mintájára piacra dobna egy multiformátumú asztali készüléket, később azonban mégis cáfolták ezeket a híreszteléseket a cég részéről, a formátumháború lezárásával pedig okafogyottá is vált minden ilyen próbálkozás.

Az LG a tavaly januári CES-en jelentette be első multiformátumú, úgynevezett Super Multi Blue egységeit. Azóta már a Blu-ray lemezeket író és HD DVD korongokat olvasó PC-s komponens utódját (GGW-H20N) is bemutatták, illetve megjelent egy olyan változat (a GGC-H20N típus), mely kizárólag olvasni tudja mindkét új generációs formátumot.

A Samsung szeptemberben várható kombójáról egyelőre semmilyen részletes technikai információ nem áll rendelkezésre. A termékportfólió a multiformátumú egység mellett várhatóan egy új, PC-be építhető Blu-ray íróval is bővül majd, de csak hónapokkal később, a jövő év elején.

Előzmények

Hirdetés