Hirdetés

A Pentium 4 Prescott jövője

Az Intel tegnapi elemzői konferenciáján Paul Otellini beszélt vállalatának a jövőre megjelenő Prescott magos Pentium 4 processzorral kapcsolatos terveiről. Mint elmondta, céljuk a 4 GHz-es sebesség elérése a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott lapkák esetében.

A Prescott megnövelt elsőszintű adat- és trace cache-t (16, illetve körülbelül 32 kbyte) és nagyobb, 1 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A processzor további újdonsága a javított Hyper-Threading és az SSE3 néven bemutatkozó 13 új utasítás. Az első modellek a módosított ütemterveknek megfelelően a jövő év első negyedévében jelennek meg, az órajel pedig várhatóan már ekkor eléri a 3,4 GHz-et. A 4 GHz-es határ eléréséhez így a vállalatnak negyedévenként elég egy-egy gyorsabb változatot megjelentetnie.

Otellini elmondta, hogy várakozásaik szerint jövőre 70 millió Prescott fogy majd a piacon. Az új processzorok az összes eladott nagyteljesítményű PC 60 százalékában lesznek megtalálhatóak az Intel számításai szerint, míg a 90 nanométeres technológiával gyártott Celeronok a belépő szintű PC-k 40 százalékában. Otellini egyben azt is elárulta, hogy az idén 100 000 darab Itanium processzort forgalmaz az Intel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés