Társadalmi felelősségvállalás Samsung-módra

Minden nagy és sikeres gyártó életében eljön az a pillanat, amikor rá kell lépni a társadalmi felelősségvállalás (CSR) rögös ösvényére. A jótékonykodás és adományozás nem csak a társadalomban élők „jobblétéhez” járul hozzá, de egyben javítják a vállalat megítélését, továbbá bizonyos szinten önzetlen reklámlehetőséget is biztosít számukra. A Samsung hosszú ideje (és mondhatni folyamatosan) folytat hasonló tevékenységeket kicsin hazánkban is, így ezek közül szedtünk össze a legfontosabbakat.

Célkeresztben a mellrák elleni küzdelem

A mellrák a leggyakoribb halálok napjainkban a nők közt világszerte. A betegség elleni küzdelembe a Samsung is aktívan bekapcsolódott és a mellrák ellen küzdő különböző hazai alapítványok javára 2008-ban több millió forintot biztosított és Európa szinte minden országában kampányolt, hogy felhívja a figyelmet a megelőzésre, a felvilágosításra és a gyógyításra.

Limitált szériájú rózsaszín F480, U800 és L310 mobiljai eladásából származó bevételeiből is jelentős összegeket áldozott a jó célra; a befolyt bevételek segítségével lehetővé tették egy digitális mammográf beszerzését a Zala Megyei Kórháznak, továbbá Hajdú-Bihar megyében 75.000 nő juthat el az illetékes szűrőközpontba, ugyanis a Samsung az önkormányzatok és OEP által szervezett külön buszjáratok finanszírozását vállalta két millió forint értékben.

2010, a nagy fordulat éve: célkeresztben a hátrányos helyzetű gyerekek

A Samsung 2010-ben világszinten újraékelte a társadalmi felelősségvállalás tevékenységét. Számba véve az egyes leányvállalatok társadalmi szerepvállalását, de a korábbi gyakorlatra építve a világvállalat egységes CSR direktívát alakított ki, amelyben a sport, a kultúra – és külön kiemelt helyen – a jövő generációját jelentő, de sok esetben hátrányos helyzetben lévő gyermekek segítését tűzte ki célul.

A nemzetközi irányvonallal összhangban a Samsung 2010-ben az SOS gyermekfalut támogatta, melynek egyik jelentős eleme a gyermekfalunak adományozott 45 darab fényképezőgép és 6 darab netbook. Ezeket felhasználva a gyermekek megörökíthették saját életüket, majd a legjobb fotók felkerültek a Samsung Electronics Magyarország Facebook oldalára. Az oldalt követő felhasználók szavazatai alapján a legjobbnak ítélt képek bekerültek abba a 2011-es anyák napi könyvbe, mely a falvak életét megörökítő hivatásos fotóművészek munkáit is tartalmazta.

A könyv eladásából származó pénzbevételt a Samsung a gyermekfalvak javára juttatta el. Természetesen a gyártó az idei évben is folytatja az alapítvány támogatását.

Samsung Messzahangzó Tehetségnap díjátadó
Samsung Messzahangzó Tehetségnap díjátadó (forrás: wikitech.hu)

2011-ben a vállalat együttműködött a Messzehangzó Tehetségek Alapítvánnyal, aminek keretében a Messzehangzó nyári tehetséggondozó tábor megszervezéséhez járultak hozzá, másrészt a legtehetségesebb gyermekek tábor utáni fejlesztéséhez nyújtottak támogatást. Az alapvető anyagi támogatás mellett a Samsung innovatív termékei hasznosságát is megmutatta a gyerekeknek, így a tábor programjába illeszkedve a csoportfeladatokhoz és eseményekhez biztosított fényképezőgépeket, notebookokat, nyomtatót, projektort és TV-t. Mivel a hosszabb távú tehetséggondozás is közös célja a Messzehangzónak és a Samsungnak, így a cég ösztöndíjasokat is támogat a 2011-2012-es tanévtől kezdődően.

Adományok a kultúra javára

A Samsung egyik kiemelt támogatottja a Nemzeti Múzeum, melynek 5 db 40”-os kijelzőt adományoztak, melyből az egyik érintőképernyővel segítette az információáramlást. Ezen felül a Nemzeti Múzeum Királylányok messzi földről című kiállításához egy 3x3-as kijelző mátrix-szal, egy nagyformátumú érintőképernyős monitorral, és 4 db 400 DXN kijelzővel járultak hozzá, ezzel segítve a tájékozódását a kiállításon. A koreai vállalat vizuális eszközeivel természetesen más kulturális intézményeket is támogat hazánkban, így a Magyar Állami Operaház aulájában is nagyképernyős televíziói tájékoztatják a látogatókat, az Uránia Filmszínház is Samsung készülékeken mutatja be filmelőzeteseit, valamint a Katona József és a Magyar Színházban is találkozhatnak a gyártó   kijelzőivel a színházkedvelők. Végül, de nem utolsósorban megemlítendő, hogy közel két évtizede a Weiner Szász zenekart is támogatják.

Adományok a katasztrófák áldozatainak

A Samsung 2010-ben 20 millió forint értékű adományt juttatott el az árvízkárosultaknak, míg 2011-ben a vörösiszap-katasztrófa károsultjait is 10 millió forinttal segítették. Ez utóbbi segítség a jászfényszarui Samsung-gyár dolgozóinak kezdeményezése volt, amelynek keretében gyűjtést szerveztek a gyár alkalmazottai, és ehhez csatlakozott a Samsung vezetése is, köztük Si Ho Jang, a jászfényszarui Samsung-gyár elnöke. A visszaállítások után az összegyűlt összegből 189 Samsung televíziókészüléket és monitort adományoztak a Magyar Kármentő Alapon keresztül Devecser, Somlóvásárhely és Kolontár lakosai számára.

Ajándék a Budapestieknek

A Nyugati téri forgóóra, ami az idők folyamán Budapest közkedvelt találkozóhelyévé vált, az 1970-es években kezdett üzemelni, azonban az évtizedek során olyannyira leromlott az állapota, hogy a 2011-es évben teljes műszaki és külső felújításra szorult. Ezt a beruházást a forgóóra melletti szökőkút felújításával együtt a Samsung Electronics Magyar Zrt. finanszírozta.

A korszerűsített, rozsdamentes acélburkolattal ellátott óra 250 000 LED diódából álló energiatakarékos kijelzőt kapott, nem csupán szövegeket, hanem egyszerűbb grafikákat is képes megjeleníteni. A forgóóra a dátum, pontos idő és hőmérséklet mellett az aktuális névnapokról is tájékoztatja a járókelőket.

Azóta történt