Abit alaplap nForce3 vezérlőchippel

Az Abit bemutatta első, NVIDIA nForce3 vezérlőchip köré épülő, NF8 jelzésű alaplapját. Amint arról januárban beszámoltunk, a két vállalat közötti vita kétségessé tette az NVIDIA termékeinek súlyát a tajvani gyártó kínálatában. Azt azonban már akkor is lehetett tudni, hogy az nForce3-alaplap fejlesztését nem állították le; a késlekedés okát az X-bit labs kérdésére az Abit egyik szóvivője azzal magyarázta, hogy akkor akarták kiadni az nForce3-mal készülő új alaplapot, amikor megbizonyosodtak arról, hogy az képes lesz ott folytatni, ahol a legjobb nForce2-es Abit lap, az NF7 abbahagyta. A képviselő egyúttal azt is elárulta, hogy hamarosan megjelenik az AN8 jelű, nForce4 chipsetre épülő modell is.

Az NF8 szíve egész pontosan egy nForce3 250 Gb. Processzorfoglalatába 754 tűs AMD Athlon 64 és Sempron chipeket lehet illeszteni, melyek (egycsatornás) memóriavezérlőjére két memóriaaljzatban összesen legfeljebb 2 GB DDR400-as RAM köthető. A meghajtók számára két IDE-csatorna és két SATA-csatlakozó áll rendelkezésre, utóbbiak RAID 0 és 1 tömbök létrehozását is lehetővé teszik. Hálózatra Gigabit Ethernet interfészen lehet csatlakozni, ezt a kapcsolatot az NVIDIA-chipbe „drótozott” tűzfal védi.

A lap két FireWire, hat USB 2.0 porttal, hatcsatornás hanggal és az analóg audiocsatlakozók mellett SPDIF be- és kimenettel szolgál. Bővítőkártyák számára egy AGP8X és öt PCI aljzat biztosított. A gyártóhoz illően a sokféle túlhajtási funkciót nemcsak BIOS-ból hanem Windows alól is el lehet érni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés