Acer blog: kipróbáltuk az Acer legújabb terpesztős kijelzőjét

Nemrégiben megírtuk, hogy az Acer egy újabb monitort készül a piacra dobni, melynek különlegessége, hogy állványa extra dönthetőséget kínál, aminek következtében akár 80 fokig "borítható", ezzel az érintős képesség további értelmet nyerhet. Nem is kellett rá sokat várni, hogy a mintapéldány befusson a szerkesztőségbe, hogy kicsit közelebből is megvizsgáljuk. A 21,5"-es képátlójú, 16:9-es képarányú és Full HD felbontású kijelző meglehetősen kompakt dobozban került elénk, ami annak köszönhető, hogy az lábazat rendkívül lapos, szerelést nem igényel, és egyszerűen a hátlapra hajtogatva érkezik.


[+]

A kicsomagolás után tehát csak a fémből készült U alakú kitámasztó kihajtogatása és a kábelek csatlakoztatására van szükség. Előbbi meglehetősen stabilra sikeredett, és az állványos-talpas monitorokkal szemben a kijelző remegésétől nem kell tartani, hiszen a teljes alsó él (mely puha átlátszó műanyagból készül) az asztal lapján támaszkodik. Ennek persze hátránya is van, például a kijelző előre egyáltalán nem dönthető és a szokásosnál nagyobb helyet foglal el az asztalon, így a forgathatóság is meglehetősen korlátozott.


[+]

A korlátozásokért cserébe a monitor fő attrakciója, hogy teljesen az asztalra dönthetjük, nagyjából valóban 80 fokig, ahol teljesen stabil marad. Természetesen ilyenkor nem lapul teljesen az asztalra, hiszen a hátulról, pontosabban alulról kilógó kábelek számra helyet kell biztosítani. Itt sok választási lehetőség egyébként sincs, D-Sub és HDMI jelbemenetek közül választhatunk (utóbbi MHL kompatibilis), valamint az érintős képességhez és az oldalt található USB HUB etetéséhez szükséges USB portot, illetve (analóg csatlakozáshoz) egy 3,5 milliméteres jack aljzatot kapunk. Beépített hangszóró is van tehát, de az USB-k mellett szintén akad egy jack aljzat fej- vagy fülhallgató számára fenntartva.


[+]

A kijelzőben papíron VA típusú 10 ujjas érintőpanel van, ami MVA-t jelent, azaz széles, 178/178 fokos betekintési szögekkel találkozunk, de natív kontrasztarány meghaladja az IPS-nél megszokott 1000:1 értéket. Gyári értéket csak dinamikus kontrasztra kapunk, de mérés szerint a natív kontrasztarány 1700:1-hez kikapcsolt dinamikus kontraszt mellett. A fényerősség elméletben 250 cd/m², kalibrátorunkkal mi 220-as értéket mértünk. A tíz ujj érzékelése hibátlanul működött, a bevitel pontos volt és késlekedést sem tapasztaltunk. Természetesen a kijelző felülete a mostani trendeknek megfelelően fényes, így a tükröződésekkel és ujjlenyomatokkal meg kell küzdeni, ami főleg világos helyen okoz problémát.


[+]

Mivel az "üveget" a keretre is ráhúzták a tervezők, így nem csak a panel, hanem a teljes előlap fényes, egészen a hangszórót rejtő ezüstös rácsozásig. Ugyanitt találjuk az OSD menü kezeléséhez szükséges gombokat, melyekkel az Acer monitoroknál jól ismert egyszerű rendszerben barangolhatunk. Túl sok extra beállítást ne keressünk, de azért az sRGB módot nem hagyták ki belőle, noha ez nem jelenti azt, hogy teljes és pontos színtérlefedettséget kapunk.


[+]

Kicsit nehéz véleményt mondani a monitorról anélkül, hogy ismernénk a hazai árát, a megjelenés ugyanis csak a következő év elején esedékes, de a 300 eurós ajánlott ár sejteti, hogy milyen árszintre van kilátás. Az UT220HQL persze speciális helyzetben van; bár otthon is megállja a helyét, de különc kialakítása miatt mégis speciális felhasználási területeken tudjuk elképzelni. Például termináloknál, bemutatókon, irodák várójában, tehát olyan helyeken, ahol az ilyen mértékű dönthetőséget ki lehet használni. Tapasztalatunk szerint ugyanis a kijelző nem annyira egy tipikus íróasztalra való mindennapos használatra, hanem körbeülve, esetleg megfelelő magasságba elhelyezve, elé vagy körbeállva nyújthat izgalmas perceket, ahogyan azt a gyártó is kitalálta. Hogy mennyire lesz sikeres a koncepció, azt majd az idő és az eladások döntik el...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények