Acer blog: Aspire VX15 notebook, azaz Predator gyerekcipőben

Predator notebookra vágysz, de túl nagy és nincs is rá 500 000 forintod? A VX sorozat egy alternatíva lehet.

Az Acernél úgy gondolkodtak, hogy ideje az Aspire notebooksorozatban is bevetni egy olyan masinát, ami hasonlíthatna egy kicsit a Predator szériára, de annál árban azért jóval kedvezőbb lehetne, és méretben sem feltétlenül kellene konkurálnia vele. Ennek megfelelően el is készítettek egy új családot, aminek a VX lett a neve, és egyelőre csak 15,6"-es gépekből áll -  ezért aztán a VX15 típusjelzést kapták meg ezek a példányok.


[+]

Azt azért senki se gondolja, hogy most majd kap egy kisebb Predatort ugyanazzal a felszereltséggel, ugyanazzal az anyagminőséggel és formavilággal, mivel a VX15 egyáltalán nem akar konkurálni a Predatorral. Nem is teheti, hiszen ha képbe kerül az alacsonyabb ár, akkor nyilván előkerül a költségcsökkentés fogalma is, ahogy ez rendszeresen lenni szokott. Márpedig a kezdőárat figyelembe véve a Predator az 500 000 forint feletti árkategóriában versenyez, míg a VX15 300 000 alatti árcédulával indít, így értelemszerűen nem kapjuk ugyanazt és nem is várhatjuk ugyanazt.


[+]

Külsőre, távolról persze erős a hasonlóság: piros csík a fedélen, szögletesebb forma, légbeömlőre hajazó piros szellőzők, vörös háttérvilágítás a billentyűzeten, vörössel kiemelt WASD billentyűk. Ám ha közelről megnézzük, pláne egy az egyben összehasonlítjuk egy Predatorral, akkor látható, hogy csak egyes stílusjegyeket emeltek át, melyek arra elegendőek, hogy a VX15-öt kiemeljék a hétköznapi notebookok közül, ez pedig épp elég annak, aki épp csak többre vágyik az átlagnál, de nem akar egy óriást cipelni magával.


[+]

Mindazonáltal a VX15 sem pehelysúlyú, hiszen nagyjából (konfigurációtól függően) 2,5 kilót nyom a mérlegen, vastagsága pedig eléri a 28,9 millimétert, cserébe viszont nem törik össze, ha csak ránézünk, igaz, a kijelző lehetne merevebb egy csöppet. Sajnos nehéz érdemben nyilatkozni a VX15 minőségéről, ugyanis mi egy tavaly őszi gyártású, erősen mintapéldány szagú masinát kaptunk, ami hardverben sem az, ami majd itthon kapható lesz. Az a sample-ön is látszik, hogy nincs probléma az összeszereléssel, a masszivitás is rendben van, a már említett kijelző hajlékonyságát leszámítva (a zsanér egyébként feszes, remegés nincs). Apropó, kijelző, a mi gépünkben TN panel dolgozott, de idehaza kizárólag Full HD IPS-sel lesz kapható.


[+]

Az anyagminőség többé-kevésbé rendben van, de inkább csak átlagos. Egy kis alumíniumot hiányoltunk belőle, például a szálcsiszolást imitáló fedél is csak műanyag, az ezüst zsanérház is, illetve a billentyűzet körüli részre, a fenéklemezre, és a kávára is ráfért volna egy kis gumis hatású festés, ami nagyon sokat dobott volna a minőségérzeten, és ez jobban passzolt volna a dizájnhoz is.


[+]

A mi gépünkben Intel Intel Core i7-7700HQ processzor, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (bár a dobozon GTX 1060 volt), 16 GB RAM, 512 GB-os Hynix SATA 6 Gbps SSD és 1 TB-os, szintén SATA 6 Gbps HDD dolgozott, mindezt tette meglehetősen csendben és viszonylag hűvösen. Alapesetben a gép teljesen némán üzemelt, ekkor a ház nem melegedett 31 °C-ig fölé, míg teljes terhelésen 44 °C fok volt a maximális hőmérséklet. A két ventilátor ekkor már hallható szélzajt generált, de ezt semmiképp sem nevezhetnénk kellemetlen tónusúnak, hála a nagy légcsatornáknak. Sajnos throttling azért akadt, a VGA-val együtt terhelve a processzor órajele 2,8-ról 2,2 GHz-ig esett vissza, majd itt stabilizálódott.

Teljes terhelésen a legmelegebb ponton alul és felül egyránt 44 fokot mértünk. A szoba hőmérséklete 22 fok volt. (fotó: Cat S60) Teljes terhelésen a legmelegebb ponton alul és felül egyránt 44 fokot mértünk. A szoba hőmérséklete 22 fok volt. (fotó: Cat S60)
Teljes terhelésen a legmelegebb ponton alul és felül egyaránt 44 fokot mértünk. A szoba hőmérséklete 22 fok volt. (fotó: Cat S60) [+]

Idehaza pontosan ez a konfiguráció nem lesz kapható, több okból sem. Egyrészt, mint említettük, minden gépben IPS kijelzővel érkezik, a memória pedig nem 16, hanem egységesen 8 GB. A legolcsóbb konfigurációkba kizárólag 1 TB-os HDD dolgozik, emellé a drágábbakba 128 GB-os SSD kérhető. CPU-ból kétféle lesz, i7-7700HQ és i5-7300HQ, míg a VGA egységesen NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 memóriával (a processzorban található IGP mellett, Optimus technológiával).

 


[+]

Jelenleg a VX15-ből előrendelni lehet, az első példányok várható érkezése április 28, a kezdőár pedig 289 900 forint (két év garanciával), míg a legdrágább modellért 343 899 forintot kérnek jelenleg idehaza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények