Acer blog: Aspire E 15, egy notebook a mindennapokra

Az év közepén számoltunk be arról a hazai Acer eseményről, ahol a vállalat felvázolta a még idén érkező notebookjait, akkor pedig az Aspire E 15 család is szóba került, melynek tagjai E5 típusszám alatt futnak. Azóta volt ideje kiteljesedni a kínálatnak, így az ünnepek közeledtével előhúztunk egyet a kalapból, hogy megoszthassuk a tapasztalatainkat, hiszen mégiscsak arról a kategóriáról beszélünk, amely leginkább megfelel a hétköznapi igényeknek.


[+]

A vizsgált alany 15,6 hüvelykes és az E5-575G-54NA típusjelzést viseli. Színe kívül, alul és felül fehér, belülről pedig fekete, ami véleményünk szerint egy jó kombináció. Ráadásul, ha tiszta kézzel nyúlunk hozzá, a piszkos ujjlenyomatoktól sem kell tartani, a textilmintás fedél ugyanis nem az a fajta, amin meglátszik az ilyesmi. A formavilág átlagos, lekerekített élek és sima felületek, kellemes tapintású anyagok jellemzik. A hatalmas és jól tapadó gumilábakon álló, 2,39 kilogrammos gép összeszerelési minősége rendben van, egyetlen kifogásolható pont, hogy a kijelző külső fehér és belső fekete keretének illesztése lehetne picit eldolgozottabb, de amúgy rendben van, nincs recsegés-ropogás, hullámzó billentyűzet és lobogó kijelző sem. Noha a fedél lehetne picit masszívabb egy fokkal, a zsanér feszes, kb. 145 fokban nyitható, és külön bevágás nélkül is bele lehet kapaszkodni a kinyitásnál.


[+]

Belül is igényesek a látottak, sokat dob az összképen az alumínium lemez, ami a csuklótámaszt és a billentyűzet körüli borítást adja, illetve a méretes touchpadot körülölelő, diszkrét ezüst díszcsík is jól harmonizál az összeállítással. A kijelző kávája a kategóriát jellemzően kicsit széles, de legalább bőven jutott rá gumibak, és a matt fekete műanyag sem olyan durva, mint ami a legolcsóbb notebookokat jellemzi. Maga a billentyűzet és a touchpad nem mutat semmi különlegeset. Előbbi gépelésre jól használható, de a háttérvilágítás hiányzik belőle, és a jobb felső sarokba helyezett bekapcsológomb sem annyira optimális. A touchpad jobbnak tűnik, mint amit az Acertől megszokhattunk, egy kicsit még a késleltetésén lehetett volna csiszolni, de ezt leszámítva jól követi az ujjat és a lenyomásokra is jól reagál.


[+]

A Kaby Lake belső nem okozott különösebb meglepetést, az Intel Core i5-7200U jelzésű egység bőven elég a mindennapokra, és a 4 GB RAM is elegendő átlagos felhasználásra, ám az alul található ajtón otthon is egyszerűen bővíthető ez a kapacitás. A szűk keresztmetszet egyértelműen az 1 TB-os HDD, na persze ezt nem a kapacitására, hanem a sebességére értjük, mivel érezhetően a lemezműveletek fogják vissza a teljesítményt – SSD-re cserélni szintén nem telik szinte semmiből. A típusszámozásban a G a dedikált grafikus chipet jelenti, azaz az Intel HD Graphics 620-as IGP mellett az NVIDIA GeForce 940MX meglétére utal, amihez 2 GB GDDR5 VRAM-ot csaptak hozzá, így jobban teljesít, mint elődje, a 940M, de ez is legfeljebb alacsony, játéktól függően legfeljebb közepes részletességhez elegendő. Akinek több kell, annak a GTX 950M opció rendelkezésre áll. A kijelző egyébként TN paneles Full HD annak minden előnyével és hátrányával, de ennek ellenére mi keveselltük a maximális fénysűrűséget, és kontrasztban sem dönt csúcsot, de legalább a felülete matt.

Nincs probléma viszont a melegedéssel, a hűtő hangját terheletlenül szinte egyáltalán nem hallani, de teljesen leterhelve sem kergeti a használóját az őrületbe. Használat közben a melegedés sem vészes, és ha nem futtatunk rajta indokolatlanul prime95-öt, akkor odasülni sem fog a combunkra. Akkuidejét sem érdemes lebecsülni, 7 óra ugyanis elérhető átlagos használat (internet, film) közben.


[+]

Végül pedig az ár és a felszereltség: az eddig említetteken felül DVD-író, két darab hagyományos USB 3.0 és egy Type-C csatlakozó, egy USB 2.0, HDMI 1.4, VGA kimenet, Gigabit Ethernet, AC-s Wi-Fi és Bluetooth, kártyaolvasó és HD webkamera. Mindezért 179 900 forintot kér az Acer két év garanciával, operációs rendszer nélkül. Ami a teljes sorozatot illeti, az E5-575 család legolcsóbb tagja 124 900 forint, amiért HD kijelzőt, i3-6100U processzort, 4 GB RAM-ot, 500 GB HDD-t kapunk. A legdrágább modellért 243 900 forintot számolnak fel, de ezért jár a Full HD kijelző, a Core i5-7200U CPU, 8 GB RAM, 96 GB SSD + 1 TB HDD, valamint az NVIDIA GeForce GTX 950M VGA és a Windows 10.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt