Acer blog: Nitro N50, az olcsóbb gamer PC

A tajvani gyártó a notebookoknál már bevált módszerrel a drága Predatorok mellé olcsóbb, Nitro sorozatú asztali PC-ket is kínál.

Pár napig nálunk vendégeskedett az Acer Nitro PC termékvonalának egy képviselője – gyorsan meg is vizsgáltuk, hogy milyen élményt nyújt. Tekintettel arra, hogy az idő szűkössége nem tette lehetővé részletes tesztek futtatását, és hogy az gyártó hazai képviselete némileg módosított konfigurációval lép piacra, így a mérési eredmények számszerűsítésétől most eltekintünk, inkább csak összefoglalnánk tapasztalatainkat!

Külső

Mint a képeken is látszik, a Nitro N50 a noteszgépeknél megismertek szerint a Predatorokhoz képest visszafogottabb külsőt és kék helyett piros betéteket, fényeket kapott. A kipróbált N50-600 esetében egy viszonylag kis méretű, 350 x 340 x 163 mm-es méretekkel rendelkező házban találjuk a komponenseket. A ház elején a fő díszt egy piros V alak jelenti, de a két oldalon található szellőzőnyílásokra is jutott a piros műanyagból, amely a jobb oldalon az előlapi csatlakozókat is körülöleli.


[+]

Ahogy azt egy márkás PC-t elvárjuk, a dizájn egyedi, az összeszerelés pedig példás. Az előlap jellegzetességeiről volt már szó, de említést érdemel az itt található műanyag „oromdísz” folytatása a fedlapon, amely opcionálisan Qi töltőpadként is funkcionálhat. Az előlapi csatlakozósor egy SD kártyaolvasót, 3,5 mm-es jack aljzatokat, illetve USB 3.1 Gen 2 sebességet kínáló Type-A és Type-C konnektort tartalmaz.


[+]

Ehhez képest a hátoldal jóval szegényesebb, hiszen itt négy „közönséges” és két USB 3.1-es kivezetést, gigabites Ethernet portot, három analóg hangcsatlakozót és a CPU mellé integrált grafikához tartozó HDMI-t találjuk. A konfigurációhoz tartozó grafikus kártya három DisplayPortot, egy HDMI-t és egy DVI csatlakozót kínál. Sajnos SPDIF vagy koaxiális digitális hang nincs, be kell érjük a HDMI nyújtotta lehetőségekkel.

Belső

A gépházba való bejutáshoz a bal oldali hátlapot távolíthatjuk el két normál csavar kitekerése után – egy kompakt alaplap köré épülő konfigurációt láthatunk itt, esetünkben a következő komponensekkel:

Specifikációk
Termék megnevezése Acer Nitro N50-600
Alaplap Acer Nitro N50-600 B360
Processzor Intel Core i7-8700 – 3,2/4,6 GHz, 65 W TDP
Memória 2 x 8 GB MicronB DDR4-2666
Grafika Zotac GeForce GTX 1060 3GB
Adattároló - 256 GB Micron 1100 SATA III SSD
- 1 TB Toshiba HDD 7200 rpm, SATA III
Optikai meghajtó Hitachi-LG GUE1N DVD-RAM
Kommunikáció - Realtek Gaming Gigabit Ethernet
- Intel Wireless-AC 9650
Interfészek Előlapon
- 1 db USB 3.1 Gen2 Type-C
- 1 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- SD kártyaolvasó
- különálló audio ki- és bemenet
Alaplapon:
- 1 db HDMI
- 2 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- 4 db USB 2.0 Type-A
- Gigabit Ethernet
- analóg hangkimenet
- analóg vonalszintű és mikrofonbemenet
Videokártyán: - 1 db DVI
- HDMI
- 3 db DisplayPort
Termék honlapja Acer Nitro N50
Fogyasztói ár 499 990 forint (GTX 1060 6 GB-tal)
Garancia 2 év

A konfiguráció összerakása igényes, a kábeleket szépen elvezették, és közben még a bővíthetőség is elfogadható: a merevlemezt tartó lemez négy csavar kioldása után felhajtható és kivehető.


[+]

Ide egy második HDD vagy SSD helyezhető el még, de az utóbbi számára van egy tálca az optikai meghajtót tartó blokkon is. Akinek nem lenne elég a gyári 16 GB RAM, az a két szabadon maradó foglalattal könnyedén tovább bővítheti e RAM-ot, sőt, még a grafikus kártyát is kicserélheti, itt azonban figyelnünk kell, hogy 250-260 mm-nél jelentősen hosszabb VGA-knak nincs elegendő hely.


[+]

A gyárilag telepített, Zotac gyártotta kártya a Founders Edition dizájnjára hajaz, de jóval puritánabb – ha minden az Acer tervei szerint alakul, a végfelhasználó úgysem találkozik vele. Jelen konfigurációnk gyenge pontja azonban pont ez a kártya, a Core i7-8700 mellé a GeForce GTX 1060 3GB-nál jóval erősebb GPU dukál (főleg egy gamer kategóriás gépnél), nem véletlen, hogy pont ezt cserélik a forgalmazónál.

Tapasztalatok

A márkás PC-k általában halkan dolgoznak, és ez a Nitro N50-re is igaz, a VGA és a CPU hűtése terhelés nélkül alig hallatszik. Ez köszönhető annak is, hogy a szellőzés nincs túlgondolva, ez a PC nem is fog a Predatorok babérjaira törni tuning- és egyéb lehetőségek területén. Normál használat során sem erősödik fel túlzottan a ventilátorok hangja, de terhelve azért nem fogjuk elfelejteni, hogy a Nitro N50 velünk egy szobában tartózkodik.


[+]

Sebességét tekintve pontosan azt éreztük, amire a fenti táblázat alapján számítottunk: általános felhasználás során villámgyors, de játékoknál a 1060 3GB korlátai már jelentkeznek, így csak támogatni tudjuk az Acer ötletét ennek fejlesztéséről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények