Acer blog: Acer Cloud – adatfelhő bárhol, bármikor

Az internet egyre növekvő sávszélessége, valamint az egyre szélesebb körű hozzáférés (gondolva elsősorban a mobilinternetre és a Wi-Fi hozzáférési pontokra) ígéretes lehetőségekkel kecsegtet manapság, amiből elsősorban a felhős szolgáltatások profitálnak. Hiszen ki ne álmodna arról, hogy az interneteléréssel rendelkező különféle számítógépeken és kütyükön tárolt információk bármelyik eszközünkről elérhetők legyenek anélkül, hogy klasszikus értelemben véve sokszorosítani kellene, vagy különböző mobil adattárolókat kellene igénybe venni mozgatásukhoz?

Erre kínál megoldást az Acer Cloud szolgáltatáscsomag, ami különféle programokat ölel fel, melyek segítségével a különböző készülékeken tárolt adatok érhetők el legyen az film, zene, fénykép vagy dokumentum. Az Acer Cloud alapját az Acer Cloud kliensprogramja jelenti, ami regisztrálás után kapcsolatban van a szolgáltatás működéséért felelős szerverrel és a kliensprogramot futtató eszközökkel, kvázi összeköti a Cloudhoz csatlakoztatott gépeket. Ezt minden olyan eszközre fel kell telepíteni, amivel részt szeretnénk venni a szolgáltatásban, legyen az Windows PC vagy tablet, illetve androidos vagy iOS-t futtató okostelefon, tablet – mindegyikhez letölthető a megfelelő változat. Ezenkívül vannak még feltelepítendő programok, de ezeket annak függvényében kell telepíteni, hogy miket szeretnénk használni. Okos eszközökre az egyes szolgáltatásokhoz külön szoftvereket kell telepíteni, gondolva itt a Clear.fi Video videólejátszó, Clear.fi Photo képnézegető, Clear.fi Music zenelejátszó szoftverekre, valamint az Acer Docs dokumentumkezelőre is (PC esetén ezeket egyben elintézi a Clear.fi Media és Photo).


[+]

Egy Acer Coud fiókot összesen 32 darab eszköz használhat, ebből legfeljebb 8 darab lehet nem Acer termék, és ezekből egy kijelölt lehet az úgynevezett Cloud PC, aminek szerepe, hogy arról menedzselhetjük a különféle távoli eszközökön található médiaállományokat is, tehát ebben esetben ez a PC, mint felhő lesz a rendszer egyik alappillére. Lényegében az Acer Cloud tudása egyrészt a DLNA szolgáltatáshon alapszik, de nem csak a helyi hálózatra csatlakozó eszközök között működik, hanem bármelyikkel, ami csatlakozik a fiókunkhoz és online van bármilyen hálózaton. Sőt, a csatlakoztatott eszköznek még nem is kell feltétlenül bekapcsolva lennie, ugyanis azok az Acer eszközök, amelyek támogatják az Always Connected funkciót és alvó állapotban vannak, távolról felébreszthetők (feltéve, hogy töltőn vannak, ha akkumulátorral ellátott termékről van szó).

Másrészt az Acer Cloud több, mint amire a DLNA képes, ugyanis azokkal az eszközökkel is használhatók bizonyos szolgáltatásai, amelyek hivatalosan nem DLNA kompatibilisek. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fogadó készülék képességei némileg behatárolják a lehetőségeket, ugyanis nem minden eszköz képes adatfolyamként feldolgozni bármelyik bejövő állományt (például egy videót), hanem előbb letölti, majd csak azt követően tudja lejátszani – de ez is több, mint a semmi, hiszen a kért állományhoz így is hozzájutunk, hozzáférünk, csak nem azonnal. A korlátokat természetesen nem lehet áthágni, ugyanis a DLNA képes készülékek menedzselése nem oldható meg PC-ről, tehát az ilyen eszközökről nem tudunk fájlokat áthúzni máshova.


[+]

Az Acer Cloud nem csak a média streameléséről szól, hanem három speciális szolgáltatása is van. A legfontosabb, hogy bármelyik, a Cloud PC-n megosztott fájlhoz hozzáférhetünk, ami bármikor jól jöhet. A másik a PicStream szolgáltatás, ami a kompatibilis mobilok és tabletek esetén az elkészített képet azonnal megosztja az Acer Cloud fiókunkra csatlakozott eszközökre, így nem csak biztonsági mentést kapunk (hiszen a Cloud PC-re is felkerül), hanem azonnal távolról is megtekinthetik fotóinkat és az Acer Cloud fiókunkba (pontosabban szolgáltatás távoli, internetes szerverére) is felkerül 30 nap erejéig. A harmadik a felhős dokumentumszolgáltatás: bármilyen Microsoft Office dokumentumot nyitunk meg vagy mentünk a PC-n, legyen az Word, Excel, Powerpoint, ezek is tárolódnak a szerveren 30 napig, ahonnan elérhetők lesznek más eszközeinkről is anélkül, hogy a PC-t bekapcsolva hagynánk (és ehhez felébreszteni sem kell). Így ha szükségünk lenne valamelyik dokumentumra, de elfelejtettük magunkkal hozni vagy megosztani, akkor csak pár gördítés vagy kattintás, és máris lehívhatjuk a felhőből a másolatát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények