Acer H6500 Full HD DLP projektor: belépő a maratoni házimozizásra

Az év végi ünnepekkel együtt járó munkaszüneti napok és a kipróbálásra érkező Acer H6500 projektor együttesen remek alkalmat kínáltak arra, hogy az év közben a „megnézendő filmek listáján” összegyűlt nem kevés alkotást végre tényleg megnézhessük. Bár a világos órák száma decemberben amúgy sem túl magas, szerencsére az otthoni körülmények lehetővé tették, hogy akár napközben is üzemeltessük az otthoni moziszobát (a redőny előnyei...).


[+]

A H6500, mint említettük, egy belépő szintű vetítő, ami elsősorban a kisebb pénzből gazdálkodó házimozirendszer-építők számára lehet érdekes. Ez már a termékspecifikáció átböngészése után világossá válik, a belépő szintnek megfelelően a H6500 nem kínál semmi különlegeset a Full HD felbontáson túl, így az egyetlen DLP chipes (TI DarkChip 2) készülékből a 3D támogatás is hiányzott; aki erre vágyik, az az IFA-n debütált DarkChip 3-mal szerelt Acer H6510-et válassza.


[+]

A vetítési felülettől 4,5 méterre elhelyezett projektorral nagyjából 3,5 méteres képátlót kaptunk, aminek eléréséhez kihasználtuk az optika 1,2-szeres nagyítását is (a maximális vetítési távolság egyébként 10 méter, ekkor 762 centiméteres a képátló). Ez az átfogás önmagában nem túl nagy, de belépő szintű termékről van szó, így ennél nagyobb értéket vagy éppen lencse eltolást nem is vártunk, azaz a készülék pozicionálását kézzel kell elvégezni. Plusz szolgáltatás azért akad néhány: a dobozon például olyan hangzatos címeket olvashatunk, mint 10000:1 kontrasztarány, Dynamic Black, Brillant Color, Dynamic Boost, és ezek valóban használható szolgáltatások, noha köztük van olyan, ami kompromisszummal jár.


[+]

A kis méretű, fehér készülékház átlagos minőségű, a benne lévő optika  amitől nem vártunk kiugró teljesítmény  viszont meglepően jól teljesített. Az olcsó projektoroknál szeretnek az optikán (is) spórolni a gyártók, de a H6500 esetében szerencsére nem ez a helyzet: a zoom kevéssé befolyásolta a minőséget, a kép végig tiszta, a szélek felé haladva is éles maradt. A lámpa fényereje papíron maximum 2100 ANSI lumen, ami nem kevés, sötétben mozizásnál ennek a töredékét fogjuk csak kihasználni, így a fényerőt befolyásoló ECO módot állandóan bekapcsolva tarthatjuk. Ez már csak azért is ajánlott, mert a hűtés alapvetően nem túlzottan halk (34 dB), és ha a jobb, mélyebb feketét ígérő (egyébként a lámpa fényerejével machináló) Dynamic Black szolgáltatást is bekapcsoljuk, akkor még az ezzel járó ventilátorzaj-ingadozást is el kell viselni. Szerencsére gazdaságos módban a készülék jóval kisebb zajt csap (28 dB), és az ilyetén használat a lámpa élettartamára is jótékony hatást tesz (3000 helyett 5000 órát ígér a gyártó), így két legyet ütünk egy csapásra.


[+]

Visszatérve a Dynamic Black-re: véleményünk szerint nem feltétlenül érdemes használni, ugyanis a képet nem befolyásolta oly mértékben, hogy az általa okozott zaj cserébe elviselhető legyen – kár ezért a funkcióért, ugyanis a projektor feketéje tényleg lehetne kicsit sötétebb még alacsony fényerő mellett is. Az „Élénk színek”, azaz Brillant Color opciót viszont érdemes bekapcsolva tartani, ugyanis jó hatással van a színekre és a kontrasztra is. Apropó, színek! Ezek meglepően élethűek, főleg a bőrszín visszaadása hozott bőven várakozáson felüli eredményt, már kalibrálás nélkül is.

És most jöjjenek a komolyabb negatívumok! A menürendszer csak erős közepes, egyik nagy problémája, hogy a saját beállításunk külön profilba mentésére nincs lehetőség. Sajnos ennél is nagyobb hátránya a H6500-nak, hogy a lassú színkerék miatt rendkívül hajlamos „szivárványozni" a kép, ráadásul nem csak a kiugróan nagy kontrasztkülönbségű helyeken figyelhető meg ez a jelenség.

Aki érzékeny a DLP-k eme zavaró effektjére, annak egyáltalán nem ajánlanánk ezt a vetítőt, pedig a 220 000 forintos vételár nem vészes érte két év garancia mellett (bár a lámpára ez csak 1 év, cseréje nagyjából 70 000 forint). Ha viszont ez nem probléma, és alapvetően nem nagyon tévézünk, de adottak a körülmények (tehát van rendelkezésre álló nagy falfelületünk egy méretes vászon számára, és be is tudunk sötétíteni), plusz van pénzünk egy jó hangrendszerre, akkor ennyiért az Acer H6500 erősen megfontolandó alternatívája lehet egy nagyobb tévének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények