Az IPS paneles monitorok piacára merészkedik az Acer

Könnyen hihetjük, hogy az Acer notórius TN+Film panel függő, hiszen legtöbb monitorjuk erre a típusra épül. Elvétve ugyan néha előfordult más panellel szerelt modell is a kínálatban, de utóbbi időben ezek is jellemzően az üzleti kategóriás kijelzők sorát gazdagították. Most úgy tűnik, hogy a gyártó az IPS panel felé kezdett el húzni, aminek van értelme, hiszen a piac jól érezhetően ebbe az irányba mozdult el, így most még alkalmas az időpont egy esetleges becsatlakozásra.


[+]

Az elmozdulás az Acer esetében is kézzelfogható, illetve szemmel látható, hiszen a még be nem jelentett V243PWL típus egy mintapéldányát kaptuk meg egy kipróbálás erejéig. A hazai képviselet elmondása szerint ez a típus is az üzleti monitorok között kap helyet. Ennek ellenére a típusjelzés nem "B"-vel kezdődik, hanem "V"-vel, amivel jellemzően az alacsonyabb kategóriába sorolt termékeket jelölik a gyártónál, így az IPS-érának vélhetően lesz folytatása még az eggyel komolyabb szinten is.


[+]

A hozzánk érkezett modell egyébként masszív darab, a LED-es háttérvilágítás ellenére a ház és a káva (véleményünk szerint még nem túlzóan, de) vaskosra sikeredett – mint az üzleti modellek általában. Az egyetlen kifogásolható pont az állvány lehet, ami a dönthetőségen kívül más beállítási lehetőséget nem kínál, cserébe legalább a fix talp stabilan tartja a kijelzőt.


[+]

Természetesen az IPS panel felülete matt, viszont jó hír, hogy a képátló nem csak a számozásban 24", hanem a valóságban is, tehát a felbontás 1920x1200 képpont, azaz a képarány a szegmensben elvárható 16:10. A kimenetek terén is az üzleti szektor lett kihangsúlyozva, így a hagyományosan fellelhető DVI és D-Sub mellett a DisplayPort kapott helyet, amihez kábelt is mellékel a gyártó. A hátoldalon tovább egy 3,5 mm-es jack csatlakozónak is szorítottak helyet, amin keresztül a beépített hangszórókat tudjuk életre kelteni, ha van rá igény.


[+]

Egy gyors kalibrálást és mérést is elvégeztünk (DVI-t alkalmazva), hogy teljesebb képet kapjunk a kijelző képességeiről. Ennek eredménye igen meggyőző, a 0,3 DeltaE kiváló, de a maximális 0,8-as érték is nagyon rendben van. A kontrasztarány 863:1-hez, ami lényegében 120 cd/m² mellett 0,14 cd/m² feketepontot eredményez. Az egyetlen hátrány (a csillogás effekt), ami a LED-es eIPS paneles monitoroknál elő szokott fordulni, az itt is érzékelhető. Van, akiket ez kifejezetten idegesít, mások meg tudják szokni, de az Acer V243PWL ezen a téren semmivel sem rosszabb, mint hasonszőrű társai.

Beállítások - Contrast: 100; Brightness: 25; R: 38; G: 35; B: 37
Beállítások - Contrast: 100; Brightness: 25; R: 38; G: 35; B: 37

Még egy megjegyzés a végére: a bekapcsoló és menüvezérlő gombok az állapotot jelző LED társaságában a jobb alsó sarokban kaptak helyet – ez utóbbi picit erősen világít. A menüt nem bonyolították túl, talán lehetne picit esztétikusabb, de lényegében a jelenleg is kapható termékek menüjét kapta meg. Ha nem bóklászunk benne gyakran, a célnak megfelel, hiszen minden szükséges beállítás megtalálható benne.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a termék mikor kap zöld jelzést a hazai piacon, és arról sincs információ, hogy mennyibe fog kerülni. Mindenesetre mi szurkolunk, hogy még több IPS paneles monitor jelenjen meg a gyártó kínálatában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények