Aerocool blog: ház és hűtés egy mutatós PC-hez

Ha olyan számítógépet építenénk, ami nem csak gyors, hanem tetszetős is.

Ha számítógépet építünk, a komponensek kiválasztásakor jellemzően a processzor, az alaplap és a videokártya az elsődleges, ami teljesen érhető, hiszen ezekre érdemes a legtöbb pénzt költeni, és hát ezek határozzák meg a platformot, a későbbi bővíthetőséget és a teljesítményt is. De hogy végül valóban a maximumot hozhassuk ki a számítógépből, nem szabad elfeledkezni a gépházról és a hűtésről sem. Bejegyzésünkben három olyan terméket mutatunk be az Aerocool kínálatából, melyek megfelelő választást jelenthetnek ezekre a feladatokra egy nagy teljesítményű és mutatós PC összeállításakor.

A gépház

Egyre többen vannak, akik nem elégszenek meg azzal, hogy a PC egy sötét színű doboz az asztal alatt, hanem szeretnék a gépet a szoba díszévé tenni, felhívni a figyelmet rá. Az ő kedvüket keresik az elmúlt években megszaporodott, RGB világítással rendelkező alkatrészek. Ilyen, színes előlapi fénnyel ellátott számítógépház az Aerocool Shard is, mely nevét (a londoni felhőkarcolóhoz hasonlóan) üvegszilánkokat idéző mintázatának köszönheti. Különbség persze, hogy míg Londonban maga az épület kapott egy hosszúkás, keskenyedő alakot, addig itt az előlapon pompázó világító csík az, ami elnyújtott háromszögre emlékeztet. A világítás hat változó és hét statikus effektet tud, ezek között pedig a házon található gombbal lehet váltani.


[+]

Persze a Shardot többet is tud, mint színesen világítani, az edzett üveg oldalpanellel rendelkező, ATX méretű alaplapok fogadására felkészített gépház sok jó tulajdonsággal bír. Mérete 444 x 194 x 424 mm, azaz viszonylag keskenynek mondható, ez pedig hatással van a beépíthető processzorhűtő maximális méretére, ami 155 mm lehet. A kétkamrás belső térbe két 3,5”-es és két 2,5”-es meghajtó építhető be, a videokártya maximális hossza pedig – amennyiben az előlap mögé nem kerül ventilátor – 355 mm lehet.

A Shard fő erőssége a jó szellőzés, ugyanis előre három, felülre kettő, hátulra pedig egy ventilátort lehet beépíteni, ezen felül pedig még a tápegység kamráját leválasztó lemez tetejére is felszerelhetünk két légkavarót, melyek így a VGA-t fogják friss levegővel ellátni. A felül és alul porszűrővel védett beltérbe építhető ventilátorok mindegyike 120 mm-es lehet, aki pedig vízhűtést telepítene, az az előlap mögé tehet be egy 240 mm-es radiátort.

A szellőzés

A Shard gyárilag egyetlen 120 mm-es légkavaróval érkezik, ám az ideális szellőzéshez ez kevés, komolyabb hűtést igénylő konfigurációnál érdemes kiegészíteni például az Aerocool Mirage 12 ARGB Pro készlettel, mely három darab, ARGB LED-ekkel felszerelt légkavarót, illetve egy H66F típusú kontrollert tatalmaz, távirányítóval. Ez a kontroller hat ARGB-s ventilátor és további két 5 voltos ARGB-s eszköz vezérlésére képes, és kompatibilis az elterjedtebb alaplapi rendszerekkel is, így a PC világítása szinkronba hozható.


[+]

Visszatérve a Mirage légkavarókra, a 1300 rpm maximális fordulatszámra képesek, és 17,8 dB-es zajszint mellett 1,52 mmH2O statikus nyomást, illetve 77,6 m3/h térfogatáramot tudnak biztosítani. Csapágyazása hidrodinamikus, így hosszú üzemidőre számíthatunk, sarkaiban a rögzítés pedig gumiágyat kapott, hogy a rezgéseket ne vigye át a házra. A vizuális élményt az ARGB LED-ekkel megvilágított lapátok mellett a középen látható „infinity mirror” effekt is növeli.

A hűtés

A harmadik bemutatásra kerülő termék a Shardban is kényelmesen elférő Rave 3 ARGB processzorhűtő (a Rave 3 FRGB modell ARGB-képes ventilátorral szerelt verziója), melyet 130 wattos TDP-ig ajánl az Aerocool. A 135 x 80 x 125 mm-es egység az Intel és az AMD gyakorlatilag minden kurrens platformjával kompatibilis, tehát feltehető az LGA775-től LGA1700-ig terjedő sorra, illetve az FM1-től az AM4-ig bármire. Bár a listából hiányzik az AM5, a rögzítés a standard műanyagkeretbe akad be, így ez sem okozhat gondot a három darab, a CPU kupakjával közvetlenül érintkező 6 mm-es hővezető csövet használó hűtőnek.


[+]

Ami a bordázatot átszellőztető, 12 cm-es ventilátort illeti, ez egy rugós rögzítésű, keskeny keretű modell, 900-1800 rpm közötti fordulatszámmal, 18-27 dB-es zajszinttel, 40,9-98,5 m3/h légszállítással. Csapágyazása hidrodinamikus, a gyártó 60 000 üzemórát ad meg átlagos élettartamnak. Ez a légkavaró ARGB világítással is rendelkezik, melyet az alaplapi csatlakozóról (vagy a Mirage szetthez tartozó kontrollerről) vezérelhetünk, és a fehér lapátokat világítja meg.

Azóta történt

Előzmények