Aerocool blog: Trinity és Falcon házak, White tápok

Az Aerocool kínálatából a jó szellőzést biztosító, hálós előlapú gépházak és tápegységek közül szemezgettünk.

Házvásárlásnál, ha fontos nekünk a jó hűtés, akkor érdemes egy hálós előlappal rendelkező példányt választanunk. Nem arról van szó, hogy egy látszólag teli előlapos számítógépházban nem biztosítható ez sehogy sem, de azért lényegesen könnyebb a dolog akkor, ha a beszerelt ventilátoroknak nem kell mindenféle rejtett, oldalra, alulra néző nyílásokon át beszívniuk a levegőt, hanem azt egyenesen és különösebb akadály nélkül tehetik meg egy, a szöszöket azért kiszűrő finom rácsozaton, hálón keresztül.

Ilyen hálós vagy rácsos előlappal szerelt gépházat, sőt gépházakat az Aerocool is kínál, mégpedig többféle méretben, sorozatban is. Ilyen például a microATX méretet kedvelőket célzó Trinity Mini Mesh família, mely rózsaszín, fehér és fekete színben érhető el, RGB ventilátorokkal vagy azok nélkül. Maga a gépház egy 385 x 353 x 207 mm-es (ma x mé x sz) hasáb, oldalán edzett üveggel, melybe az alaplap mellett négy PCIe bővítőhely, két 3,5”/2,5”-es és három 2,5”-es fiók, 158 mm magas CPU-hűtő és 297 mm hosszú VGA fér. A rácsos kialakítású előlap mögött két darab 12/14 cm-es ventilátornak van hely, és az RGB-s változatban találunk is itt két világítós példányt. Ezen felül hátulra kerülhet még egy 12 cm-es légkavaró (szintén RGB-vel), és akinek ez nem elég, az felülre és a tápegységet rejtő lemez tetejére is szerelhet két-két 12 cm-es ventilátort. Vízhűtésben gondolkodóknak elöl van elég hely egy 28 mm vastag, 240 mm-es radiátornak.


[+]

Mint az az eddigiekből már leszűrhető, a belső tér a megszokott kétkamrás kialakítást követi, az edzett üveg előlap irányából takarásban lévő tápegységgel, melyből csak a címke vagy márkajelzés fog látszani. A háttértárak közül a 3,5”-es számára is itt, csak épp az előlap mögött alakítottak ki helyet, további SSD-k pedig kerülhetnek az alaplapi tálca hátoldalára.


[+]

Akinek tetszik a Trinity Mini kialakítása, de valamivel kompaktabb házra vágyik, annak a microATX-es Aerocool CS-107 lehet egy jó megoldás, ez ugyanis nagyon hasonló külsővel, de csak 353 x 343 x 199 mm-es mérettel rendelkezik. A kisebb dimenziók persze kompromisszumra kényszerítenek majd bizonyos területeken, így például CPU-hűtővel csak 157 mm-ig, VGA-val pedig csak 286 mm-ig terjeszkedhetünk. Az oldalpanel itt akrilüvegből készül, a beltér pedig egykamrás – és a tápegység nem lent, hanem fent foglal helyet. Az előlap mögött két 12 cm-es légkavaró vagy egy 240 mm-es radiátor foglalhat helyet, egy harmadik 12 cm-es ventilátor – előre beszerelve – pedig hátul, a CPU mögött gondoskodik a meleg levegő eltávolításáról. Háttértárakból egy 3,5”-es merevlemezt és két 2,5”-es SSD-t építhetünk be. A CS-107 Mesh-ből létezik egyébként RGB-s változat is, itt mind a három ventilátorhelyre már gyárilag fix RGB fényekkel felszerelt légkavarók kerülnek.


[+]

Bár egy mai átlagos PC igazából nem igényel több komponenst annál, ami egy microATX alaplappal összehozható, azért a legtöbben még mindig a teljes ATX méretet preferálják (és persze a gyártók sem kényeztetnek el minket csúcskategóriás Mini-ITX és microATX lapokkal), és az ilyen alaplapra építkezőknek nem lesz megfelelő az eddigi bemutatott két ház. Ellenben a Falcon Mesh sorozat már lehet! Ebből létezik akril oldalfallal és edzett üveggel szerelt v1 változat, illetve egy v2 is, mely már ARGB ventilátorokkal érkezik. Az alap minden esetben egy 457 x 357 x 206 mm-es számítógépház, hét PCI bővítőhellyel, egy 3,5”-es, egy 2,5”-es és egy kombinált fiókkal. Kétkamrás belső terében 157 mm magas processzorhűtő, 290 mm hosszú grafikus kártya és nem kevesebb mint nyolc darab 12 cm-es ventilátor fér el. Ezek közül három kerül a hálós előlap mögé (ide 360 mm-es radiátor is elfér), kettő felülre (itt is van hely radiátornak), egy hátulra, kettő pedig belülre, a tápegység kamrájának tetejére applikálható fel.

A számítógépház mellett egész biztos, hogy szükségünk lesz tápegységre is. Amennyiben egy költségkímélőbb példányt keresünk, akkor érdemes lehet megnézni az Aerocool White szériáját, melyben 500 wattól 700 wattig találunk modelleket.


[+]

A fix kábelezésű, 80 Plus tanúsítvánnyal rendelkező egységekben japán gyártmányú fő kondenzátort, 12 cm-es hűtőventilátort, OVP, UVP, OPP, SCP és OCP védelmet (plusz bemeneti oldalon túlfeszültség-védelmet) találunk. A hűtés intelligens vezérléssel rendelkezik, mely egészen 60%-os terhelésig alacsony fordulatszámon tartja a légkavarót, így a zajszint sem emelkedik magasra. Belső felépítésük egyetlen 12 voltos ágat kínál, így teljesítményük nagy százalékát képesek ezen leadni – a 700 wattos modellnél például 660 wattot.

Mint említettük, a kábelezés fix, a kiosztás pedig három molex, öt SATA, egy 4+4 tűs CPU konnektort tartalmaz, a 6+2 tűs PCIe csatlakozók száma pedig kettő, leszámítva a legnagyobb változatot, ahol négy darabot kapunk ebből.

Előzmények