Máris nyugtatni kell az ARM felvásárlása miatt aggódó partnereket

Rene Haas, az IP üzletág elnöke szerint az NVIDIA nem fogja majd látni az ügyfeleik terveit.

Az NVIDIA nagyjából egy hónapja jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért felvásárolják az ARM-ot, ami nem lesz könnyű, mivel úgy néz ki, hogy a hatósági engedélyek tekintetében Kínát is meg kell győzni, illetve az Egyesült Királyság elkezdte komolyabban szemlélni az eseményeket. Ezekre azonban számítani lehetett, a partnerek oldaláról viszont kevésbé, pedig pont az ARM aktuális ügyfelei aggódhatnak a leginkább. Sokan közülük az NVIDIA konkurensei, és érthetően nem rajonganak azért a jövőképért, amiben a zöldek mindig tudni fogják az piaci terveik részleteit.

A fentiek miatt nem véletlen, hogy az NVIDIA és a ARM-ot birtokló SoftBank már az üzlet bejelentésekor is rendkívüli módon hangsúlyozta, hogy a licencelés tekintetében semmi sem fog változni, mindenki biztonságban érezheti a technológiáját. Az ARM működése ugyanis a bizalomra épül, de ha az ügyfelek már nem bíznak meg a cégben, akkor más alternatívát keresnek, és ez valójában mindegyik félnek rossz.

Rene Haas, az ARM IP üzletágért felelős vezetője, a Reuters számára elmondta, hogy a titkok megőrzése érdekében a "tűzfalak" fennmaradnak, így a leendő új tulajdonos nem kaphat előzetes hozzáférést az ügyfelekről tárolt adatokhoz. Jelenleg egyébként azon dolgoznak az NVIDIA-val, hogy miképp lehetne az információáramlást minimalizálni.

A téma a jövőben többször terítékre kerülhet, mivel az ARM, illetve az NVIDIA folyamatosan kinyilatkoztathatja majd, hogy az ügyfelek adatai biztonságban lesznek. Ez nem tűnik nagy dolognak, de fontos észben tartani, hogy a felvásárlás megszületéséig a két fél minimum 18 hónapot számolt. A hatóságok vizsgálódása miatt ez valószínűleg több lesz, akár két évig is elhúzódhat az ügy, ha nem tovább. A szóban forgó idő alatt mindkét félnek ügyelni kell arra, hogy az ARM értékét megőrizzék, és ennek az elsődleges eszköze a partnerek bizalmának fenntartása. Az aktuális ügyfeleiket tehát meg kell győzniük arról, hogy nyugodtan maradhatnak az ARM ökoszisztémában, az NVIDIA nem fogja megnézni a jövőbeli terveiket, akkor sem, ha amúgy ezekre nagyon kíváncsiak.

A partnerek részéről a kritikus tényező, hogy mennyire hisznek majd abban, hogy az NVIDIA tisztességesen fog játszani ellenük. Az a minimum, hogy Jen-Hsun Huang cserkész becsületszavát adja erre, de valószínűleg a cégek jobban örülnének egy hatósági szabályozásnak, amivel a versenyhivatalok köteleznék az NVIDIA-t arra, hogy nem szerezhetnek maguknak előnyt az ARM egyéb partnereivel szemben. Ezzel megint elértünk egy korábbi problémához: nem biztos, hogy ilyen szabályozásokkal, vagyis a potenciális előnyszerzés megtiltásával az NVIDIA kiadna 40 milliárd dollárt az ARM-ra, amikor sokkal olcsóbban hozzájuthatnak a licencekhez, és a termékek szintjén ugyanarra lennének képesek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés