Alaposan kielemzi az ARM és az NVIDIA akvizícióját az Egyesült Királyság

A CMA bejelentette, hogy harmadik féltől is kérnek véleményt a várható hatások feltérképezése érdekében.

Az NVIDIA még az előző év őszén jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért megveszik az ARM-ot. Az akvizícióra végrehajtására eredetileg 18 hónapot számoltak, de elképzelhető, hogy ennyi nem lesz elég, ugyanis az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) részletesebben át akarja vizsgálni az üzletet, amihez az NVIDIA-tól további dokumentumokat kértek a felvásárlással kapcsolatosan.

A fentiek még nem jelentenek akkora gondot, mert jellemző, hogy az ennyire nagy felvásárlásokat jobban kielemzik az engedély megadása előtt, de nyilván időveszteségről van szó, hiszen szükség van az FTC-től a jóváhagyásra, hogy az érintettek érdemben továbblépjenek.

Az Egyesült Királyság versenyhatósága, azaz a CMA (Competition and Markets Authority) ezt nem várja meg, és máris bejelentették, hogy harmadik féltől is várnak véleményezést az akvizíció várható versenypiaci hatásairól. Dr. Hermann Hauser, az ARM társalapítója korábban már elemezte a helyzetet, és az nem egy olyan jövőképet fest le a britek számára, amibe érdemes lenne belemenniük.

A CMA bejelentését az érintett cégek befektetői nem fogadták kitörő örömmel, ami a tőzsdén azonnal meglátszott. Az NVIDIA és az ARM akvizíciója kapcsán az egyik legnagyobb félelem az volt, hogy az Egyesült Királyság független szakértőkkel, vagy más, ARM-mal kapcsolatban álló hazai cégekkel is véleményeztetni fogja az üzletet. Ez még nem jelenti azonnal azt, hogy a CMA megakadályozná magát a felvásárlást, de esetlegesen olyan követelményeket szabhat meg, amelyek mellett maguk az üzletelni kívánó felek vizsgálhatják felül az álláspontjukat.

A CMA egyébként a felvásárlást egyelőre csak a piaci verseny tekintetében vizsgálhatja, más potenciális tényezőket még nem vehetnek számításba, gondolva itt a munkahelyek megőrzésére, illetve az iparági stratégiákra. A nemzetbiztonsági kérdéseket az Egyesült Királyság kormányának kell kiértékelnie, de később ezekre vonatkozóan is kérhetők harmadik féltől származó vélemények, a vizsgálat azonban jelenleg az első fázisban van, ami csak a piaci versenyre fókuszál.

Andrea Coscelli, a CMA vezérigazgatója szerint együttműködnek más versenyhatóságokkal is a világban, hogy mérlegeljék az ügylet hatásait, biztosítva azt, hogy a felvásárlás nem eredményez majd a vásárlók számára drágább és rosszabb minőségű termékeket.

A britek vizsgálata azonban csak az egyik nagy akadály, még meg kell győzni Kínát is, amely az ARM ottani, eléggé speciális működése miatt rendkívül trükkös lehet. Ilyen formában számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy 18 hónap az akvizícióra végrehajtására nem lesz elég.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés