Hirdetés

Általános célú gyorsítókártyát dob piacra az ATI?

A grafikus processzorok kiemelkedő és egyre növekvő lebegőpontos számítási teljesítménye olyan alkalmazási területeken is vonzóvá tette ezeket a chipeket, melyeknek nem feltétlenül van közük grafikai alkalmazásokhoz. A GPGPU (General Purpose Computing on GPUs) projektek célja, hogy a GPU-kat másféle, erősen párhuzamosítható feladatokra is felhasználják például jelfeldolgozási vagy tudományos alkalmazásokban. A tágabban értelmezve stream processzoroknak tekinthető GPU-k efféle szerepváltásához persze az is szükséges, hogy a chipgyártók hozzáférést biztosítsanak hardvereik alacsonyabb szintű interfészeihez. Az ATI egyik fejlesztőmérnökével, Eric Demersszel folytatott korábbi interjúnkban is szóba került, hogy a kanadai vállalat támogatja a GPGPU törekvéseket – a várakozások szerint ez a téma hamarosan újabb lendületet kaphat.

Szeptember első felében a GPUReview munkatársainak sikerült lencsevégre kapniuk egy béta állapotban lévő, FireStream 2U nevű, R580 lapka köré épülő ATI kártyát, mely külsőre nem különbözött az 1 GB memóriával ellátott FireGL 7350-től, azonban az „Enterprise Stream Processor” megjelölés arra utalt, hogy itt egy általános célú, profi alkalmazásokhoz szánt koprocesszorról van szó a GPGPU szellemében. Az ATI szóvivője később megerősítette a termék létezését, bár hozzátette, a vállalat AMD általi felvásárlása miatt még változhat annak elnevezése.


Forrás: GPUReview

A The Register beszámolója szerint az ATI szeptember 29-én, San Franciscóban jelenti be a „stream computing” címszó alatt futó fejlesztéseinek eredményeit, illetve valószínűleg a fent említett kártya is ekkor lép hivatalosan a nyilvánosság elé. Ha az eddigi információk helytállónak bizonyulnak, akkor a GPU-k személyében újabb komoly szereplője lesz a koprocesszorok alkalmazásspecifikus integrált áramkörökből, programozható FPGA chipekből és újabban a Cell processzorból álló mezőnyének.

Az efféle gyorsítókártyák esetében ma a PCI-X vagy a PCI Express csatolófelületet használják a központi processzorral való kommunikációhoz. Különösen az AMD–ATI egyesülés bejelentése után nem szabad azonban szó nélkül elmenni a HyperTransport kínálta lehetőség mellett sem. Ez az interfész a többinél gyorsabb, kisebb késleltetésű kommunikációt tesz lehetővé a CPU-k és más komponensek között, és az AMD által az utóbbi időben erősen propagált Torrenza platform nemcsak a HTX bővítőaljzatot kínálja a koprocesszorok rendszerbe integrálásához, hanem – ha ennek méretbeli, tápellátási akadálya nincsen – az eredetileg Opteron processzorokat fogadó foglalatokat is fel lehet használni erre a célra (ilyesmire már akad is példa). Ha az ATI chipes gyorsítókártyákat a későbbiekben a Torrenza feltételeinek megfelelően alakítanák át, az alighanem komoly hatást fejtene ki a munkaállomások, speciális szerverek piacára, legyen szó akár grafikai, akár más jellegű alkalmazásokról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés