Hirdetés

Gépi tanuláshoz optimalizált kamerát fejlesztett az Amazon

A DeepLens elkészítésében az Intel is aktívan részt vett, főleg a hardveres alap szempontjából.

Az Amazon, ezen belül is az AWS (Amazon Web Services) bejelentette az első, AWS Lambdán keresztül teljesen programozható, gépi tanuláshoz optimalizált vezeték nélküli videokameráját, ami számos AWS szolgáltatáshoz hozzáköthető. A DeepLens névre keresztelt szerkezet fejlesztésében az Intel is részt vett, ezért is található benne Atom x5-ös rendszerchip, amiben négy processzormag aktív, míg az IGP a Gen9 architektúrára épül. A konkrét paraméterek nem ismertek, elképzelhető, hogy az Amazon egyedileg specifikált megoldást kért, vagyis az órajeleket közösen határozták meg a partnerükkel. Annyi biztos, hogy a rendszermemória kapacitása 8 GB, az előtelepített Ubuntu 16.04-es operációs rendszert tartalmazó adattároló pedig 16 GB-os, de igény esetén ez MicroSD memóriakártyával bővíthető.

A 296,5 grammos, 47 x 94 x 168 mm-es hardver kamerája 4K-s vagy 1080p felbontásra képes, emellett van benne Wi-Fi, a hátoldalán pedig két USB 2.0, egy micro HDMI és egy jack kimenet található. A tápellátásról külső tápegység gondoskodik, ami természetesen a csomag része.


[+]

A rendszer az Intel gépi tanuláshoz kínált fejlesztőeszközeit és könyvtárait használja, ideértve az Intel clDNN-t, illetve a nemrég bemutatott Intel Speech Enabling fejlesztőcsomagot. Utóbbi jelentősen leegyszerűsíti az olyan szolgáltatások integrálását, mint az Alexa Voice Service. Az Apache MXNet is támogatott, míg a Tensorflow és a Caffe2 elérhetősége pár hónapon belül lesz biztosítva.

Az új eszközzel relatíve egyszerűen tervezhetők gépi tanuláshoz kialakított projektek, elvégre a DeepLens koncepciója az, hogy számos előre tréningelt könyvtárat kínáljon a megrendelők számára. Ezek közül ki lehet választani azt, amire szükség van, vagy opcionálisan az Amazon SageMakerrel saját modell is kialakítható. Ha ez megvan, akkor csak alkalmazni kell a kívánt beállításokat, és a DeepLens már működik is, az eredmény pedig az AWS menedzsmentkonzolon keresztül látható.

A DeepLens 250 dolláros áron rendelhető meg. Az eszköz mindenhol bevethető, ahol alapvető igény bizonyos események felismerése, és a megfelelő reakciók biztosítása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés