Hirdetés

Nem sokat újít az AMD 400-as vezérlőhídja

A PCI Express 2.0-st váltja a 3.0-s vezérlő, de ez nem is olyan fontos, hiszen a CPU úgyis biztosít 3.0-s csatornákat.

Már egy ideje lehet tudni, hogy az AMD a következő évben érkező, Pinnacle Ridge kódnevű processzorok mellé új vezérlőhidat is fejleszt, amely a 400-as sorozatú alaplapokra kerülhet fel. Ettől függetlenül a korábbi 300-as sorozatú megoldások is megfelelnek majd a friss processzornak, de az alaplapgyártók számára fontos, hogy valamivel újítsanak, elvégre nekik ebben van az üzlet, az új processzorok eladásából nem profitálnak.

A 300-as és 400-as sorozatok közötti különbségekről azonban eddig jobbára csak találgatások voltak, ám most egy kis időre felkerült egy bejegyzés a PCI-SIG hitelesítésre vonatkozó listájára, amely jelezte, hogy az új, 400-as Promontory lapka már nem 2.0-s, hanem 3.0-s PCI Express vezérlőt tartalmaz.

A rendszer alapja egyébként nem változik, a déli híd továbbra is az adott, Socket AM4-es foglalatba kerülő processzorban található, amihez a Promontory lapka x4-es PCI Express 3.0-s interfészen kapcsolódik amolyan opcionális kiegészítőként, de az asztali piacon nagyon jellemző, hogy mindegyik alaplapgyártó felszereli legalább az alapverziót.

Arról nincs pontos adat, hogy más szempontból javul-e a 400-as sorozat, ha igen, akkor is csak kisebb mértékű fejlesztések várhatók, tehát a 300-as sorozatú alaplapokat nem feltétlenül kell lecserélni, amennyiben az újításokra nincs szükség. Az érkező processzorok támogatásához persze egy friss BIOS-ra mindenképpen szükség lesz.

Hosszabb távon a 400-as sorozatú alaplapok átveszik majd a 300-as generáció helyét, hiszen hasonló tudásszinttel értelmetlen két termékskálát árulni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés