Hirdetés

Hamarosan szállingóznak a B450-es AMD alaplapok

A gyártópartnerek felkészültek, a B350-et váltó termékek már célegyenesbe fordultak.

Az AMD második generációs Ryzen sorozattal párhuzamosan csak az X470-es vezérlőhidat mutatta be, amivel igazából nem volt semmi gond, elvégre az új processzorok működtek a régebbi, 300-as sorozatú alaplapokban is, csupán a BIOS frissítésére volt szükség.

Az X470-es opció azonban biztosította a Precision Boost Overdrive és a StoreMI technológiákat. Ezek közül a Precision Boost Overdrive igazából nem csinál mást, mint javítja a korábbi Ryzenekben bemutatkozó Precision Boost és XFR 2 képességeit, és ez nem is igazán a vezérlő funkciója, hanem az átdogozott tápáramköré. A StoreMI sem igazán egy vezérlőhöz köthető újítás, lényegében az Enmotus FuzeDrive szoftver AMD által kiadott verziója, amit a legújabb alaplapokhoz a processzorgyártó ingyen kínál.

Az látható tehát, hogy a 400-as sorozat nem kínál komoly, vezérlőhöz köthető újításokat, vagyis pusztán a módosított tápáramkör, illetve az Enmotus és az AMD közötti licencszerződés miatt éri meg az újabb alaplapokat választani. Az X470-es modellek azonban viszonylag drágák, így a piac leginkább a B450-es alaplapokat várja, amely esetben az említett vezérlő szintén nem kínál funkcionálisan többet a B350-hez viszonyítva, de a Precision Boost Overdrive és a StoreMI technológia ennél is elérhető lesz.

Az alaplapgyártók már előkészítették a B450-es megoldásaikat, amelyek szállítását hamarosan megkezdik, és ezek már az igen megfizethető árkategóriákba esnek be, vagyis tömegpiacra szánt fejlesztésekről van szó. Konkrét dátum a startra vonatkozóan nincs. Az AMD állítólag még a nyáron kiad pár új második generációs Ryzen processzort, és formálisan ekkor fogják bemutatni a B450-es vezérlőhidat is. Az gyártópartnerek keze viszont most nincs megkötve, ha úgy érzik, hogy stratégiailag előnyös számukra a B450-es alaplapok forgalmazásának mielőbbi megkezdése, akkor innentől kezdve bármikor dönthetnek a szállítás mellett, elvégre maga a rendszer oda-vissza kompatibilis az elérhető Socket AM4-es Ryzen processzorokkal. Emiatt a B450-nel kapcsolatban különösebb titkok sincsenek, a specifikációit már megoszthatják a partnerek.

A fentiek mellett még kiemelhető, hogy az AMD az új vezérlők fogyasztását optimalizálta, amelyről korábban nem beszéltek. A friss verziók, az elődökhöz viszonyítva majdnem 30%-kal kevesebb energiát igényelnek a működéshez. Ugyanakkor a 300-as sorozatú lapkák energiaigénye valamivel 5 watt fölötti volt, vagyis százalékosan ugyan az előrelépés soknak tűnik, de szám szerint csak picivel 5 watt alá csökken a fogyasztási keret.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés