Tuningkirály lesz az AMD Bulldozere

Az AMD bejelentette, hogy új világrekord született a processzorra vonatkozó órajel tekintetében, ugyanis egy Bulldozer architektúrára épülő, Zambezi kódnevű, FX-8150-es jelzésű processzor elérte a 8429 MHz-es paramétert, amely – jelen pillanatban – a valaha hitelesített legnagyobb órajelnek számít. Az előző rekord az elmúlt hónap végén került beállításra és egy litván származású, Tapakah néven ismert felhasználóhoz köthető, aki egy Celeron D 352-es CPU-t használt fel a sikeres akcióra, de az elért a 8308,9 MHz-es frekvenciának nem sokáig örülhetett.

A Team AMD FX tuningcsapat az új rekord felállításához folyékony héliumot használt, amellyel számottevően -180 °C alá került a CPU hőmérséklete, közel az abszolút zéró határhoz (-273,15 °C, azaz 0 K). Az AMD ezzel akarta bemutatni, hogy a Zambezi kódnevű processzorok tervezésénél odafigyeltek az úgynevezett cold bug jelenségre, mely rengeteg mai processzort megakadályoz abban, hogy masszívan 7 GHz fölé skálázzák az extrém tuningolók az órajelet, ugyanis bizonyos extrém alacsony hőmérsékleten az előző generációs CPU-k hibáznak, és ezzel véget ér az egész tuning. Ez a határ processzoronként eltérő, de többnyire -180 °C körül szokott bekövetkezni.

A tuningolt processzorban az AMD egy modult használt fel, és az elért 8429 MHz-es órajel nem csak a hitelesítéshez volt elég, mivel a rendszer meglehetősen stabilnak is bizonyult, ugyanis egy vírusirtó is futott a háttérben. Ez a CPU-Z-ben történő hitelesítés szempontjából ugyan nem követelmény, de nyilván előnyös, ha nem csak a validálást bírja ki a processzor. Ebből arra lehet következtetni, hogy még mindig van a lapkában tartalék, de az új csúcsok beállítását az AMD már az extrém tuningolókra bízza.

Otthoni körülmények között persze senki sem fog játszani folyékony nitrogénnel, vagy esetlegesen folyékony héliummal, így az AMD azt is elárulta, hogy 5 GHz körüli, vagy fölötti stabil órajelhez elegendő egy komolyabb léghűtés vagy egy 100 dollár alatt kapható vízhűtés is, és ezzel kapcsolatban a bemutatón kísérletek is folytak, meglepően jó eredménnyel. Ezzel a hobbituningolók számára is értékes lehet a processzor, hiszen a fenti órajelrekord messze nem olyan körülmények között született, ami otthon általánosan megoldható, vagy éppenséggel fenntartható lenne. Az AMD a tuningbeállítások tekintetben egyetlen FX szériás processzort sem korlátoz, vagyis a lehetőségeknek csak az adott alaplapban beállítható paraméterek szabnak határt. A termék finomhangolása akár Windowsból is elvégezhető, és ehhez az AMD gyári segédprogramokat biztosít, amelyek közül minden felhasználó megtalálhatja a számára ideális megoldást.

A buli hangulata és az órajelrekord hitelesítése A buli hangulata és az órajelrekord hitelesítése
A jó hangulat és az órajelrekord hitelesítése [+]

Sajnos a start időpontjáról most sem esett szó, de a fenti képeken látható, hogy nem kevés processzor sorakozik a tálcákon, így lényegében már csak az alaplapgyártóknak kell kiadni a végleges mikrokódot, amit a felhasználó BIOS-frissítés formájában alkalmazhat is. Persze egy esetleges start után nincs garancia arra, hogy a szállítás nem fog akadozni, de ez majd később kiderül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés