Hirdetés

AMD: csökkenő veszteség, növekvő magszám

Az AMD Opteron processzorainak nemrég piacra dobott, a javított B3-as steppingre alapozó változatait máris több nagy szervergyártó kezdte alkalmazni, és a jelek szerint nagy az érdeklődés az év második felében érkező, 45 nm-es csíkszélességű processzorok iránt is. A vállalat tegnapi piacelemzői konferenciáján elhangzott, hogy a technológiai átállás során nyárra érnek el a tömegtermelés felfuttatásához, de az időigényes gyártási procedúra miatt a 45 nm-en készülő, Shanghai kódnevű szerverchipek csak valamikor az év második felében, inkább az év végefelé kerülnek piacra nagy tételben.

Több mag a szerverprocesszorokban

A váltásnak köszönhetően kisebb, olcsóbban előállítható chipekhez jutnak, ugyanakkor a miniatürizálás többféle variáns előtt nyitja meg az utat. Ilyen a Shanghaiból eredeztetett hatmagos szerverprocesszor, amellyel az AMD nyilvánvalóan az Intel-féle Dunningtonnak kíván konkurenciát állítani. A nagy vetélytárs ugyanakkor már a Nehalem-generáció 2008 végi bevezetésére készül, melynek kezdetben két- és négymagos változatai lesznek (kétszer ennyi párhuzamos utasításszál végrehajtásának képességével), de a későbbiekben nyolcmagos processzor is születik majd.

A magok számát tekintve az AMD sem akar lemaradni. Az Intel évek óta sikeresen alkalmazza azt a megoldást, hogy két chipet közös tokozásba helyezve építi fel processzorait. Ezt az eljárást korábban, még a K8 architektúra idején az AMD is tervbe vette, a „natív négymagos” processzor, a Barcelona fejlesztésével azonban mégis inkább más utat választott. A hírek szerint nem végérvényesen, ugyanis Istanbul kódnév alatt szerepel ütemtervében egy szerverprocesszor, amely két hatmagos lapkából épül fel, vagyis 12 magot egyesít egy tokozásban. Egyelőre kérdéses, hogyan valósítják meg a memóriavezérlőt; a két lapka integrált kontrollerei már bőséges kapacitással bírnak ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a Nehalem háromcsatornás megoldásával, azonban a csatornák számának növelése több vezetékhez, bonyolult foglalathoz és nyomtatott áramkörhöz vezetne, miközben az AMD lehetőség szerint igyekszik – ha kompromisszumokkal is, de – megteremteni a generációk közötti kompatibilitást.

A DailyTech alaplapgyártókra hivatkozva egy olyan változtatásról is beszámol, mely szerint a többfoglalatos rendszerekben a teljesítmény növelése érdekében a processzorok közötti kommunikáció gyors HyperTransport 3.0 linkeken keresztül fog zajlani, míg a többi rendszerkomponens felé chipsettől függően alkalmazzák a korábbi, illetve az új HT interfészt. A Socket 1207+ foglalatos lapok már támogatni fogják a szabvány 3.0-s verzióját is. A 45 nm-es Opteronok sorában természetesen először a négymagosok kerülnek piacra, de talán már az első hatmagosok is megjelennek idén, a 12 magos óriás pedig néhány hónap késéssel követi őket.

Ingadozó forgalom, csökkenő veszteség

A reményteljes tervekkel együtt az AMD vezetése egyelőre nem tud túlságosan rózsás képet festeni a cég aktuális pénzügyi helyzetéről, bár 2007 azonos időszakához képest jelentős mértékben csökkentették a nettó veszteséget: 611 millió dollárról ez év első negyedére 358 millió dollárra. Az első negyedévi 1,5 milliárd dolláros forgalom mintegy 15 százalékkal volt kisebb, mint a 2007 végi, ám még így is 22 százalékkal jobb eredmény, mint az egy évvel korábbi.

A teljesítményt szezonális ingadozással, a fizetőképes kereslet csökkenésével is magyarázták, nagy súllyal esnek latba az ATI felvásárlásának máig ható pénzügyi következményei, de a fő ok, hogy részben a Barcelona balul sikerült premierje, részben az előző generációs termékek kisebb forgalma miatt az AMD minden szegmensben gyengébben teljesített, mint azt eredetileg várták. Ez persze nem érte meglepetésként a befektetőket, hiszen a gyártó korábban módosította a célértékeket, illetve bejelentett egy 10 százalékos létszámleépítést is. Arról, hogy ennek lesz-e hatása a cég gyártási stratégiájára, vagyis módosítják-e a saját gyártásban készülő, illetve partnerek által előállított chipek arányát, a saját üzemek fejlesztésének további terveit, a vezetők nem nyilatkoznak. A jelek szerint viszont a befektetők üdvözlik az elbocsátásokkal járó átstrukturálást, és bíznak a veszteségek további lefaragásában, ugyanis az AMD részvényeinek ára kismértékben, de újra emelkedett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés