Extrém skálázhatóságra megy rá az AMD az EPYC termékcsaláddal

A Milan platform után kvázi szétválik a sorozat, méghozzá kicsi és nagy EPYC-ekre.

Az AMD hamarosan bemutatja majd az új generációs EPYC termékcsaládot, amely a Milan platform részeként fogja elérhetővé tenni a szerverpiac számára a Zen 3-as processzormagot. Olyan különösen nagy izgalmakat viszont ez nem tartogat, hiszen a vállalatnak a saját Rome platformját kell legyőznie, ami nyilván menni fog.

Sokkal érdekesebb az, hogy merre tart az EPYC termékcsalád hosszabb távon, és ezzel kapcsolatban már megszellőztettük, hogy jönnek majd a kicsi EPYC-ek, amelyek leginkább a tömegpiaci igényeket szolgálják majd ki, viszont nem is skálázódnak majd el extrém magszámig. Úgy néz ki, hogy az AMD nem véletlenül gondolkodott el a szerverpiacra szánt termékskála szétválasztásán, ugyanis a nagy rendszernek mondható Zen 4-es magokkal dolgozó Genoa platformot egészen új szintre akarják skálázni. Egyrészt ezzel a fejlesztéssel jön a DDR5 memóriák támogatása, másrészt a nyolccsatornás vezérlő is minimum tízcsatornás lesz. Itt elképzelhető, hogy még komolyabb a rendszer, akár 12-csatornás, de azt az információt kaptuk, hogy a jelenlegi, szimulációkra használt IO lapkán tíz van engedélyezve.

A fentiek miatt a kicsi EPYC-nek fontos szerepe lesz, mert az aktuális útiterv alapján a legkisebb teljesítményű, Genoa platformba tervezett, Zen 4 magokat használó processzor is hasonló szintet képvisel, mint a mostani 64-magos csúcsmodell. Ezzel a sorozat kvázi belépőszintje is olyan olyan tempót kínál, ami főleg az adatközpontok számára lehet érdekes. A koncepció egyébként annyi, hogy a Genoa csúcsmodellje mindössze egyutas kiépítésben is akkora teljesítményt adjon, ami megfelel a mai négyutas rendszereknek, Kétutas szinten pedig a nyolcutas tempó lehet megcélozva. Ennek abból a szempontból van értelme, hogy a hiperskálázható adatközpontok tekintetében jellemzően jelentős igény van a teljesítményre, és ha egy platform egy- vagy kétutas kiépítésben tudja a kívánt szintet, akkor teljesen értelmetlen a sokkal drágábban fenntartható négy- vagy nyolcutas konfigurációkat választani.

Viszont ahhoz, hogy ez a sebesség elérhető legyen, a rendszer óriási tokozást kap, amire rengeteg chiplet is ráfér, de ezzel a gyártás is igen drága lesz. Emiatt ezt a platformot nem lehet igazán olcsó szerverekbe árulni, ugyanakkor pont emiatt jön egy kisebb verzió belőle. Azt nehéz meghatározni, hogy a Genoa platform tokozásán mennyi CPU chiplet férhet majd el. Tekintve, hogy a memóriacsatornák száma nő, így maga a busz szélesebb, a tokozásnak is nagyobbnak kell lennie, hogy legyen elég kivezetés rajta. Ez akár 12 CPU chipletre is lehetőséget adhat, ami chipletenként 16 maggal számolva 192 magot is jelenthet összesen, és ennek kiszolgálására például optimális lenne egy 12-csatornás DDR5-ös konfiguráció által kínált memória-sávszélesség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés