AMD és Intel: 64 bites diszharmónia

A Microprocessor Report című szaklap legújabb száma "Az AMD és az Intel 64 bites összhangban" címmel cikket közöl az x86-os utasításkészlet 64 bites kiterjesztésének két megvalósításáról. Az írás szerzői – a lapot kiadó In-Stat/MDR rövid összefoglalója szerint – alaposan megvizsgálták az AMD és az Intel implementációit, és azt találták, hogy az Intel – a nyilvános technikai dokumentációk felhasználásával – majdnem minden részletében lemásolta az AMD technológiáját. Akad azonban egy apró különbség a két megvalósítás között.

Amint Tom Halfhill, a lap vezető szerkesztője elmondta: ez két olyan – az AMD64-be később beillesztett – utasítás, mely rövidesen megtalálható lesz az AMD processzoraiban, ám hiányzik az Intel Extended Memory 64 technológiából (EM64T). A két utasítás a gyors kontextusváltás megvalósítására szolgál multitaskos környezetben. Kontextusváltásnál az operációs rendszer utasítására a chip eltárolja a megszakított task adatait, hogy azokat később – amikor visszatér annak végrehajtására – visszatölthesse. Az új utasításokkal az adatok nagyobb blokkokban tárolhatók és tölthetők vissza, ami valamelyest gyorsabb végrehajtást eredményez – mondja Halfhill.

Az így felmerülő inkompatibilitás azonban az Intel 64 bites kiterjesztésének frissítésével vagy szoftveres megoldásokkal egyaránt kiküszöbölhető. Halfhill szerint amúgy sem okoz komolyabb problémát a két megvalósítás közötti eltérés, hiszen a szoftverfejlesztők figyelembe vehetik azt.

Az AMD szóvivője is megerősítette, hogy a két kérdéses utasítást – melyet szoftverfejlesztők kérésére implementáltak – a jelenlegi AMD64 lapkák még nem támogatják, ezek kezelésére csak a jövőben megjelenő chipek lesznek képesek.

Előzmények

Hirdetés