Iszonyatosan erős gyorsítót dob be a HPC-piacra az AMD

Az AMD nagyjából másfél éve éve mutatta be a HPC-piac máig legtempósabb gyorsítóját, amely elsőként törte át a 2 TFLOPS-os teljesítményhatárt dupla pontosság mellett, ráadásul az előző év nyarán kapott egy kissé felturbózott verziót, amely ehhez a teljesítményhez még 32 GB-nyi fedélzeti tárat is kapott.

A vállalat szerint azonban ez a két termék még mindig nem fed le teljesen minden piaci igényt, hiszen vannak olyan célterületek, ahol nincs szükség dupla pontosságra és rendkívül sok memóriára, ellenben rendkívül fontos lenne a szimpla pontosság melletti nagy teljesítmény, illetve a nagy memória-sávszélesség. Ilyen területnek tekinthetők a geotudományos számítások, a molekuláris dinamika, adatanalízis és a gépi tanulás egyes szegmensei.

AMD FirePro S9300 X2
AMD FirePro S9300 X2

Az AMD úgy gondolja, hogy ezek a részpiacok vannak már akkorák, hogy egy olyan gyorsítót kínáljanak az érdeklődők számára, ami kifejezetten a speciális igényeket fedi le. Emiatt megszületett a FirePro S9300 X2, amely kártya pontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD új Firepro S gyorsító
Típus S9300 X2
GPU kódneve Fiji
GPU-k száma
2
Magórajel 850 MHz
Shader részelemek száma összesen 8192
Textúrázó csatornák száma összesen 512
Blending egységek száma összesen 128
Memóriabusz GPU-nként 4096 bit
Memória típusa HBM
VRAM kapacitása összesen 8 GB
Effektív memória-órajel 1 GHz
ECC támogatás nincs
Hűtés Passzív
Maximális fogyasztás 300 watt
Légszállítási követelmény maximum 45°C-os környezetben 20 cfm
Elméleti számítási teljesítmény (szimpla pontosság) 13,9 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (dupla pontosság) 0,8 TFLOPS
Memória-sávszélesség 1 TB/s

Az AMD egészen konkrétan a geotudományos számításokat, ezen belül is az olajkitermelés piacát célozza meg. Ehhez a termékhez kapcsolódik, hogy a CGG néven ismert szoftvercég a hónap elején bejelentette, a CUDA platformról az AMD nyílt, Boltzmann Initiative szoftvercsomagjára vált, ugyanis így nem kell magukat egy gyártóhoz láncolni, miközben szoftveres fejlesztéseiket sem kell eldobni. Az már más kérdés, hogy az AMD ezzel a szoftvercsomaggal gyakorlatilag az NVIDIA több éves munkáját hasznosítja, de a piac számára fontosabb a verseny biztosítása, ami miatt a szoftvercégek nyitottak a változásra.


[+]

Az AMD az NVIDIA kutatásait és fejlesztéseit direkten felhasználva azonnal ledolgozta a hátrányát, ami a FirePro S9300 X2-t az élre repítette a CGG friss mérései szerint. Ezzel az AMD az NVIDIA Tesla K80-hoz viszonyítva minimum kétszer nagyobb teljesítményt kínál az olajkitermelő cégeknek ugyanakkora fogyasztás mellett.


[+]

A vállalat hasonló fontosnak találja a neurális hálózat részpiacát, ahol a FirePro S9300 X2 a felezett pontosság melletti teljesítményével hívhatja fel magára a figyelmet, ami ezen a területen fontosnak számít. Ilyen szempontból az újdonság szintén 13,9 TFLOPS-os számítási tempót kínál, de a regiszterallokáció sokkal kedvezőbb lehet a kisebb méretű operációk miatt. Mindemellett ez a teljesítmény kétszer jobb az erre a területere jellemzően használt NVIDIA Tesla M60-nál, miközben ugyanúgy 300 wattos TDP limittel rendelkezik.

Az AMD FirePro S9300 X2 ebben a negyedévben lesz elérhető az érdeklődők számára, méghozzá 6000 dolláros listaáron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés