Hirdetés

Az év végén érkezhet az első szorzózártól mentes Fusion APU

Az asztali A szériás Fusion APU-k startja óta nagyon kevés pletyka van a Fusion vonal frissítésével kapcsolatban. Ez persze várható is volt, hiszen minden tekintett a Bulldozer felé fordult, de a DonanimHaber szerzett pár információt a készülő AMD A8-3870-es APU-ról, ami a hírek szerint az első olyan Fusion lapka lesz, ami nem tartalmaz szorzózárat.

A 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő, Llano lapkát használó termék Socket FM1-es tokozással fog rendelkezni, és az 1866 MHz-es DDR3 memóriákat is támogatja. A chip négy magja 3,1 GHz-es órajelen üzemelhet a magonkénti másodlagos gyorsítótár pedig 1 MB-os kapacitást kínál. Az integrált grafikus vezérlő szerepét a Radeon HD 6550D tölti majd be, ami 400 darab 600 MHz-en ketyegő shader maggal dolgozik. A Turbo Core a hírek szerint nem lesz aktív, továbbá a TDP fogyasztás is marad 100 watt.

Az előbbi bekezdősből látszik, hogy az A8-3870 egy 200 MHz-cel magasabb magórajelen üzemelő A8-3850-nek fogható fel. A szorzózár hiánya azonban lehetővé teszi a termék egyszerű tuningját is, ami sokak számára nem elhanyagolható tényező. A jelenleg kapható A szériás Fusion APU-k esetében ez a szolgáltatás nem él. Ugyan – egy BIOS-ban található hiba miatt – az alaplapok formálisan lehetőséget adnak a szorzó emelésére, de ezzel a tuning csak látszólag történik meg, a valós teljesítmény nem változik. Az új modell ebből a szempontból jelent előrelépést, ugyanis ha emeljük a szorzót, akkor a magórajel valóban nőni fog. Természetesen a stabil működésre nincs garancia, hiszen ennek a szolgáltatásnak a kihasználása tuningnak számít.

Az AMD A8-3870 debütálása várhatóan a negyedik negyedévben esedékes, az árazásról azonban nincs információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés