Nem áll le a Radeon VII VGA gyártása

Az előző héten felmerült pletykáról érdeklődtünk az AMD-nél, ám a vállalat határozottan cáfolta azt.

Az előző héten írta meg a cowcotland, hogy az év elején megjelent, általunk is tesztelt Radeon VII már lassan egy hónapja EOL státuszt kapott az AMD-től, így eltűnik a boltok polcairól. Mindezt a saját információikra alapozzák, ami azért volt fura, mert a gyártópartnereknél korábban érdeklődtünk a kérdést illetően, és az érintettek ennek a szöges ellentettjét mondták.

Az igazság kiderítése érdekében írtunk az AMD-nek, hogy kérjünk egy hivatalos álláspontot a Radeon VII sorsával kapcsolatban. A vállalat ma reggelre válaszolt számunkra, és határozottan cáfolják a Radeon VII VGA gyártásának leállítását. A hivatalos közlemény szerint a termék elérhető marad a tartalomkészítők és a játékosok számára.

Az egyébként való igaz, hogy a játékosoknak talán nem a Radeon VII a legjobb alternatíva az AMD-től, hiszen egy Radeon RX 5700 XT alacsonyabb áron kínál ha nem is megegyező, de alulról relatíve közel álló teljesítményt, és az architektúrája is új, tehát több benne a potenciál. Viszont a tartalomkészítőknek szükségük lehet azokra a képességekre, amelyekkel a Radeon VII rendelkezik, gondolva itt a jóval több fedélzeti memóriára. Ráadásul a Radeon RX 5700-as sorozatnál a HBCC-nek csak az inkluzív cache módja működik, az exkluzív cache mód egyelőre nem érhető el a grafikus meghajtóból, vagyis ha egy adott folyamathoz sok videomemória kell, akkor lényeges előnye lesz a Radeon VII-nek, hiszen ezen akár 64 GB-os HBCC szegmens is beállítható, de még hagyományos módban is dupla annyi VRAM-ot kínál, mint az új Radeonok. Ez például a tartalomkészítők számára pont egy olyan tényező, ami döntően meghatározza egy feladat futtathatóságát, továbbá nem elhanyagolható tényező, hogy a Radeon VII-hez telepíthető professzionális grafikus meghajtó is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés