Hirdetés

AMD/olcsó chipsetek - szappanopera, sok habbal..

A helyzet még most sem változott meg gyökeresen, azonban egyre inkább elmondható, hogy a Duronokhoz már kapni olcsó lapokat is. Elvileg ilyenek (lennének..) a KT133E chipset köré építettek, de a gyakorlatban ez még sincs így: az áruk alig marad el az "A"-s változatokétól. Persze az is igaz, hogy a két rendszer teljesítménye közt sincs olyan eget rengető különbség - ugyan egyelőre külföldi site-ok beszámolói alapján..

De amikor alternatív megoldásokról/chipsetekről esik szó, újabban mindenképp szót érdemelnek a SiS próbálkozásai is, mert ezek is a piac olcsóbb szegmensét veszik célba, és úgy tűnik egyre sikeresebben. A sikerhez persze jó chipset kell, az olcsóságon felül, és itt a SiS mindig is hozta a papírformát. Nincs ez másként aktuális kínálata esetén sem.

A 730S jelű változatról már szóltunk egyszer, bár a chipset akkor még igencsak pre-stádiumban leledzett. Azóta már olyan gyártók vállalnak be SiS730S-es lapokat, mint az ASUS (A7S-VM), ami ugye már jelent valamit. Persze az is igaz, hogy az ASUS hatalmas lap-választéka mindig is teret adott a legváltozatosabb megoldásoknak.. Egy biztos, a 730-as chipset érdemes a figyelemre, már csak a ritkaságszámba menő architekturális megoldásai okán is: a lapkakészlet eléggé minimál kialakítású, és a helyigénye is impozáns(an kevés), az "egy chipbe mindent" miatt.

Ez ugye azt jelenti, hogy a chipset két hídja (N/S Bridge) egyetlen lapkán feszít, így már alapból nem okozott fejtörést a két egység sávszéles összekötése, mint ahogyan az Intel/VIA "külön a Brigde-eket" megközelítéseinél -újabban- megszokhattuk. Ráadásul a chipset egy az egyben (132MB/s-kel) köti a belső North Bridge-re az IDE csatornákat, amely dedikált sávszélesség szintén figyelemre méltó. Emellett persze ez még mindig egy intergrált chipset, annak minden hátrányával, hiszen a videoalrendszer 1GB körüli sávszélességén egyetlen FPS game sem fér át rendesen.. De az integrált LAN vezérlő/modem/hangcuccos miatt, vélhetően sok helyütt lesz népszerű rendszer a SiS nagyobbik chipsetén alapuló..

Igen, a SiS-nek már létezik egy második változata is, az i815E/EP analógia mentén, bár csak annyira, hogy a karcsúsítás itt is a videorendszert érint, hiszen a SiS730SE már nem bír külső AGP slottal, tehát mondhatni még minimálisabb kialakítás jellemzi. Hozzá kell azonban tennünk, hogy a nagy testvérnél sem volt egyértelmű a helyzet: amíg a referenica (730S) lapon (Ace's..) még ott volt az AGP slot, ami mellett 3db PCI kapott helyet, addig az ASUS A7S-VM lapján már "mintha" nem lenne, hiszen ez a board már 4 PCI-jal operál, bár az ASUS site-on a lapról semmi infó sincs.. Mindemellett az Anandtech már csak 1 AGP/2 PCI slot-ról tud (egy shootout-jában), ami után mi már nem értünk semmit az egészből..

De térjünk vissza a 730SE-hez hiszen érdekes módon ez a chipset már hivatalosan is támogatja a 266-os FSB-t, amit az "S"-es tesó még nem.. Igen, a dolog ott fura, hogy ez a chipset egy még olcsóbb megoldást hoz, tehát a legdrágább Tbird-ök supportja egyértelmű anakronizmus..

Vagy csak arról van szó, hogy a Jetway (számunkra is tök ismeretlen..) egyik lapjának (830CN Ultra) hibásan jelent meg a specifikációja, amelyen az előző bekezdés latolgatása alapszik.. (ez pedig több mint valószínű..)

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Hirdetés