AMD Opteron modellszámozás

Korábbi, nem hivatalos források szerint az AMD nem tervezte, hogy áprilisban megjelenő Opteron processzorainál külön modellszámzással éljen. Nos, vagy a források tévedtek, vagy az AMD meggondolta magát, mindenesetre most közzétette a 64 bites szerverprocesszorok modelljelölési rendszerét.

Ezek szerint minden változatot egy három számjegyű kód jelöl. Ebből az első jegy arra utal, hogy az adott CPU-ból mennyit lehet egy rendszerben működtetni. Így az AMD Opteron processzor 100-as sorozat egy, a 200-as sorozat kettő, míg a AMD Opteron processor 800-as sorozat változatai nyolc processzoros rendszerben tudnak üzemelni.

A második és harmadik számjegy a teljesítményre utal. Ezek szerint a Model 444 jelű CPU kisebb teljesítményt nyújt, mint a Model 446, ám nem szabad összehasonlítani egy Model 248-assal, mert tulajdonképpen más platformról van szó.

Az AMD a teljesítmény jelölését 40-nel kezdi, s mindenféle félreértést el akar kerülni, ami az órajel, a jelölés és a teljesítmény kérdéskörben felmerülhet. Érthetőbben: teljesen meg akarja szüntetni a kapcsolatot az órajel és a modellszámozás között, mondván, hogy a szerverprocesszorok esetében még kisebb a jelentősége az órajelnek, mint az asztali CPU-k esetén.

Az Opteron processzorok hivatalosan április 22-én debütálnak, New Yorkban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés