Elérhetővé vált a Radeon Pro sorozat két csúcsmodellje

A WX9100 és az SSG is az új memóriamodellt helyezi az előtérbe.

Az AMD már számos Vega 10-es GPU-ra épülő Radeon sorozatba tartozó VGA bemutatott a nyáron, kezdve a félprofesszionális piacra szánt Frontier Edition opciókkal, folytatva a játékosoknak szánt RX-ekkel, illetve nem megfeledkezve a gépi tanuláshoz tervezett Instinct modellekről sem, különösen az MI25-ös verzióról, ha már a Vega architektúráról beszélünk. Egyedül a Radeon Pro sorozat nem kapta még meg a Vega 10-es GPU-ra épülő újdonságokat, amelyeket azonban a cég már a SIGGRAPH-on bemutatott, de a szállításuk hivatalosan csak most kezdődik.

Kezdésként a megjelent termékek pontos paraméterét az alábbi táblázat részletezi:

AMD Radeon Pro sorozat a Vega 10-es GPU-ra építve (GCN architektúrával)
Típus WX9100
SSG
GPU kódneve Vega 10
Architektúra GCN5
Maximális órajel 1500 MHz 1500 MHz
Shader részelemek száma 4096 4096
Textúrázók száma 256 256
Blending egységek száma 64 64
Z/Stencil egységek száma 256 256
ACE-ek száma (parancslisták) 4 (32) 4 (32)
Tesszellátorok száma 4 4
Raszter órajelenkénti teljesítménye 64 pixel 64 pixel
DMA motorok száma 2 2
Pixel kitöltési sebesség 96 GPixel/s 96 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 384 GTexel/s 384 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (FP16) 24,6 TFLOPS 24,6 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 12,29 TFLOPS 12,29 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP64) 0,768 TFLOPS 0,768 TFLOPS
Effektív memória-órajel 1890 MHz 1890 MHz
Memória típusa HBM2 HBM2
Memóriabusz 2048 bit 2048 bit
HBC kapacitása 16 GB 16 GB
HBCC szegmens tartománya 24-64 GB -
Dedikált memóriakapacitás
- 2 TB
Memória-sávszélesség 484,4 GB/s 484,4 GB/s
ECC támogatás van
AMD FreeSync támogatás van
10 bites színmélység támogatása van
AMD CrossFire Pro támogatás van
TBP keret 230 watt
260 watt
PCI Express tápcsatlakozók
6+8 tűs 6+8 tűs
DisplayPort 1.4 HDR kimenetek száma 6 darab (mini)
5K-s 60 Hz-es kijelző támogatása maximum 3 darab
8K-s 60 Hz-es kijelző támogatása maximum 1 darab
Ajánlott ár (dollár) 2199 6999

A táblázatból látható, hogy a legtöbb paraméter tekintetében nincs sok különbség a két modell között, viszont a memória kapacitása tekintetében vannak eltérések. A HBCC szegmens ugyanis az SSG modellnél lényegesen nagyobb, egészen pontosan 2 TB, vagyis megszületett az első olyan kereskedelmi forgalomba szánt VGA, amelynek a fedélzeti tárja már terabájtokban mérhető.

AMD Radeon Pro SSG és WX9100 AMD Radeon Pro SSG és WX9100
AMD Radeon Pro SSG és WX9100 [+]

Az előbbi bekezdésben említett kulcsfontosságú eltérés fogja meghatározni azt is, hogy a WX9100 és az SSG verzió mely piacokat fedi le. A legtöbb igény szempontjából a WX9100 is képes arra, amire az SSG, csak esetlegesen egy picit lassabban, ha az adott alkalmazás nagyon memóriaigényes.

A Vega 10-es lapkákra épülő újdonságok elsődlegesen a tartalom vizualizálásának reformját célozzák meg, így leginkább a filmstúdiók fognak sorban állni a termékekért. Az Radeon Pro sorozat két új csúcsmodellje ugyanis eliminálja az igényt arra, hogy a tervezőknek a sokszor több terabájtnál is nagyobb mérető tartalmat fel kelljen vágni olyan kis szeletekre, amennyivel meg tud birkózni az adott VGA memóriája. Erre azért van szükség, mert egy tetszőleges ray-tracing szoftverben ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a tervezett tartalommal, és csak utána történik meg a nem valós idejű leképezés. Egyébként a Vega 10 is rendelkezik egy felső határral a betölthető adatmennyiségre vonatkozóan, viszont az új limit 512 TB, ami sokkal kedvezőbb az aktuális VGA-k 16-32 GB-jánál. A Radeon Pro WX9100 technikailag itt ugyanarra képes, mint az SSG verzió, de az utóbbi gyorsabb, főleg akkor, ha a betöltött adat 2 TB alatt van.

A filmgyártás szempontjából friss adatnak számít, hogy a Theory Studios átáll az AMD rendszereire az aktuális, Tesla alapokra épülő konstrukciójukról, így a jövőben a Radeon Pro SSG, illetve WX9100-as VGA-t használnak majd a készülő projektjeikhez. Ezzel kapcsolatban kiderült, hogy a Man in a High Castle című sorozat új részeinek effektjei már az új platformon készültek.


Az AMD Radeon Pro SSG vázlata

Két kiemelt területet említett még az AMD, ahol az SSG verziónak előnye van a WX9100-hoz képest. Az egyik a tömörítetlen anyagokkal dolgozó 8K-s videoszerkesztés, ahol kiemelt fontosságú, hogy az akár terabájtokban is mérhető nyers adathalmazt gyorsan el tudja érni a GPU, méghozzá anélkül, hogy a processzort a szükségesnél sokkal jobban leterhelné. Ilyen formában az SSG számára ez egy ideális terep, hiszen konkrétan ott van a GPU mellett a 2 TB-os rendkívül gyors adattároló, ahol tárolhatók a videoszerkesztéshez szükséges adatok.

A másik fontos célpont az orvosi képalkotás, ideértve a CT és az MRI, vagy bármilyen anatómiai képalkotási technikát. Ezeknél mindig az a nehézség, hogy a PCI Express csatolók száma a berendezésekben korlátozott, és dönteni kell, hogy mennyi grafikus gyorsító, illetve mennyi rendkívül gyors SSD legyen a rendszerben. Az SSG-vel azonban erre a kényszerű választásra egyszerűen nincs szükség, mivel a hardver grafikus gyorsító és SSD is egyben, vagyis az összes szabad x16-os PCI Express 3.0-s csatoló feltölthető Radeon Pro SSG-vel, amivel automatikusan jön a GPU-nkénti 2 TB-nyi adattároló.

Maga a Radeon Pro SSG termékskála egyébként viszonylag gyorsan fog fejlődni. Az AMD szerint a 2 TB-os kereskedelmi modell csak a kezdet, a jövőben a beépített adattároló kapacitása nőni fog. Ezt igazából a cégnek kifejezetten egyszerű kivitelezni, hiszen a nyomtatott áramköri laphoz speciális M.2 SSD-k csatlakoznak. Ezek igazából csak a firmware-ben egyedik, a hardver tekintetében viszont nem különböznek azoktól a modellektől, amelyeket adattárolásra használ a piac. Ezáltal pedig, ahogy jönnek a gyorsabb és nagyobb kapacitású megoldások, úgy jöhetnek a 2 TB-nál több memóriát kínáló SSG-k is. A cél az, hogy rövidtávon átléphető legyen a 10 TB-os határ, ugyanis a 2 TB csak a nyers számok tekintetében hangzik soknak, valójában ez is nagyon egyszerűen limitálóvá válhat a filmstúdiók számára, illetve az orvosi berendezésekben is elkél a nagyobb kapacitás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés