Teljessé vált a "meghajtóváltó" Radeon Software

A 17.10-es professzionális szoftvercsomag mellé továbbra is két, úgynevezett gaming driver telepíthető.

Az AMD a nyáron részletezte először az új Radeon Pro Software-t, ami kifejezetten a játékfejlesztőket célozta meg. A rendszer legfőbb újítása a meghajtóváltást lehetővé tevő modul, amely először a Radeon Vega Frontier Edition kártyákra készült el. Ennek az alapját a Radeon Pro Software adta, ami mellé még feltelepíthető volt maximum két darab Radeon Software. Ezekre lehetett majd átkapcsolni, és így vált normál funkcionalitásúvá a félprofi hardver.

Mint ismeretes, a meghajtóváltással az AMD egy régóta húzódó problémára reflektált. Manapság több fejlesztő dolgozik legalább kettő VGA-val az adott PC-ben, annak érdekében, hogy professzionális meghajtóval legyenek elérhetők a tartalomkreálásra vonatkozó alkalmazások, majd a tesztelés a játékosoknak szánt környezetben történhet meg. A gond ezzel az, hogy rendkívül körülményes és azért van szükség több hardverre, mert másképp meghajtókat kellene telepíteni, naponta akár többször is.

A meghajtók közötti gyors átváltással az AMD egy teljesen átfogó megoldást kínál, ugyanis a Radeon Pro Software biztosítja a tartalomkreáláshoz szükséges szoftveres támogatást, míg a mellé telepített egyik Radeon Software lehet a stabil verzió, teljesen reprezentálva a végfelhasználói környezetet, a másik telepíthető csomag pedig lehet tesztmeghajtó is, amely nem feltétlenül stabil, de olyan funkciók érhetők el benne, amelyekre az adott fejlesztő igényt tart. Ezzel a háromkomponenses modellel az AMD szerint minden fejlesztői igény lefedhető csupán egy VGA-val.

Az új 17.10-es Radeon Pro Software Crimson ReLive Edition csomag extrája a korábbi rendszerhez képest, hogy támogatást kínál az AMD Radeon Pro WX9100-hoz, amely már egy ténylegesen professzionális megoldás a Vega 10-es GPU köré építve. Ennek megfelelően a professzionális meghajtó kiegészült a különböző professzionális szoftverek nagyobb teljesítményű futtatásához szükséges minősítésekkel. A Radeon Pro WX9100 esetében némi limitáció, hogy a Wattman fül akkor sem lesz elérhető, ha a normál meghajtó fut. Ezzel tulajdonképpen a vásárlónak kell döntenie, hogy mi a fontosabb. A Radeon Vega Frontier Edition modelleknél van Wattman, viszont nincsenek certifikációk. A Radeon Pro WX9100-nál pedig pont az utóbbi érhető el, az előbbi viszont le van tiltva.

Szerencsére mindkét fentebb említett VGA-ra elérhető, és egyben teljessé vált a Radeon Pro Security szolgáltatás, ami a Vega 10-be épített AMD Secure Processort jelöli. Ennek segítségével elérhető, hogy a rendszer csak hitelesített környezetben bootoljon be. A rendszer a Microsoft Device Guard szolgáltatását egészíti ki, és megakadályozza a gép elleni rosszindulatú támadásokat. Ráadásul a AMD Secure Processor a kikapcsolás utolsó pillanatáig üzemel, tehát akkor is képes megfékezni a támadásokat, amikor már leállt a Microsoft Device Guard szolgáltatása. Az AMD szerint ez azért lényeges, mert az indításkor aktiválódó védelmek beépítése oda vezetett, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok a rosszindulatú kódok, amelyek a leállításkor próbálnak rést találni a pajzson.

Végül az új meghajtó frissítette a Pro ReLive modult is, ami immáron megkapta azokat a képességeket, amelyek bemutatkoztak a nyári, sok újítást hozó Radeon Software meghajtóban.


[+]

Az új, Radeon Pro Software Crimson ReLive Edition 17.10-es meghajtó dokumentációja az alábbi oldalon érhető el. Az úgynevezett gaming drivereket külön kell telepíteni, vagy a beépített frissítőt használva, vagy szimplán manuálisan. Erről az alábbi dokumentum ad bővebb felvilágosítást. A csomag mellé érkezett egy 17.10.1-es verzió is, ami a Radeon Pro SSG termékhez telepíthető. A megfelelő meghajtók letölthetők az AMD szerveréről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés