Hirdetés

Úgy néz ki, hogy a Ryzen IGP-jét is segíti a 3D V-Cache

Meglepően sokat gyorsít az amúgy nem túl combos grafikus egységen.

Az AMD Ryzen 7000-es CPU-i ugyan főleg a processzormagok miatt érdekesek, de a rendszerek kaptak egy nem túl erős IGP-t is, ami leginkább multimédiás célzattal, illetve az irodai igényeket figyelembe véve lehet beépítve. Tulajdonképpen ezeket a területeket le is tudja fedni, viszont a 3D V-Cache technológiával felszerelt Ryzen 9 7950X3D kapcsán érdekes dologra lett figyelmes a PCMag.

A magazin tesztje szerint a 3D V-Cache az IGP-re is jó hatással van, ami valószínűleg egy speciális működési módból eredhet. A Ryzen 7000-es CPU-k IGP-je valamilyen mértékben eddig is használta a CPU chipletek L3 gyorsítótárát, ugyanis ha a felhasználó nem alkalmaz dedikált GPU-t, akkor egy játék során inkább az IGP lesz a szűk keresztmetszet. Vagyis ha egy alkalmazás magán az integrált grafikus vezérlőn fut, akkor az AMD némi L3 gyorsítótárat felhasználhat a grafikai számítások gyorsítására is. A 3D V-Cache technológia nélküli dizájnon ez nem fog drámai mértékben segíteni, de némi pluszt azért jelent.

(forrás: PCMag) [+]

3D V-Cache mellett ugyanakkor megváltozik a helyzet, mivel jóval több gyorsítótár áll rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy ez segít az IGP saját L2 gyorsítótárából kiszoruló, mozaikos leképezéssel kapcsolatos gyorsítótársorok mentésében, amelyek nem feltétlenül a rendszermemóriába kerülnek, hanem a processzor L3 gyorsítótárába. Kicsit úgy működik ez, mint az Infinity Cache, csak itt a rendszer nem dedikáltan a grafikus vezérlőé, hanem osztozni kényszerül más folyamatokkal is. Ugyanakkor 128 MB-nyi L3 cache már olyan nagy kapacitás, ami egy picike IGP teljesítményét alaposan meglökheti, pláne akkor, ha szűkös a memóriabusz.

Ettől egyébként még a rendszer integrált grafikus vezérlője egyáltalán nem váltja meg a világot, de tény, hogy jelentős előnyt kínál a 3D V-Cache ezen a fronton is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés