Még nem biztos, hogy tuningolhatók lesznek a 3D V-Cache-t használó új Ryzenek

A Ryzen 7 5800X3D esetében az AMD tiltotta ezt a lehetőséget, és kérdéses, hogy ez megváltozik-e az új modelleken.

Az AMD első, 3D V-Cache dizájnt használó asztali processzora nem csak a méretes gyorsítótár miatt volt híres, hanem amiatt is, hogy a vállalat szorzózárassá tette, vagyis lezárták a tuningot a felhasználók előtt. Ezt a cég később azzal magyarázta, hogy a 3D V-Cache maximuma 1,35 V, és emiatt a Zen 3 chiplet sem mehet túl ezen a határon, vagyis limitáltak a tuninglehetőségek, így nem is nagyon akartak ezzel a tényezővel foglalkozni.

Az idei CES-en leleplezett újabb, szintén 3D V-Cache-t használó, Zen 4 magra építő Ryzenek kapcsán ugyanakkor több média is lehozta, hogy módosul majd a helyzet. Konkrétan arra alapoznak, hogy ezeknél az AMD már jelzi a specifikációknál az Unlocked for Overclocking lehetőséget, ami lényegében szorzózártól mentes rendszert jelenti. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az AMD mindaddig fenntartja a jogot a közölt specifikációk módosítására, amíg az adott termék ténylegesen elérhetővé nem válik. Mára például az Unlocked for Overclocking lehetőség el is tűnt az újabb, X3D-s Ryzenek oldaláról, ami nem feltétlenül jelent Ryzen 7 5800X3D-hez hasonló limitációkat, csupán arra utal, hogy a vállalat még nem döntött ebben a kérdésben.

Egyelőre tehát korai még örülni, sajnos meg kell várni a valós elérhetőséget, amikor tényleg kiderül, hogy mi lesz a végleges specifikáció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés