Hirdetés

Meglepetésre nem felejti el a Windows 7-et a Ryzennel az AMD

A vállalat a Microsoft öregedő operációs rendszerén is támogatni fogja az új processzor mellé érkező vezérlőhidakat.

A Windows 7 lassan kiöregedik, és ezzel a ténnyel nagyon nehéz vitába szállni, ugyanakkor még mindig rengeteg felhasználó nem akarja elengedni a megszokott operációs rendszer kezét. A Microsoft a váltásra való ösztönzés érdekében az új processzorokra vonatkozó támogatást szokta megszüntetni, és korábban már be is jelentették, hogy az Intel Kaby Lake, illetve az AMD Zen magok összes funkciója csak Windows 10 alatt érhető el. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Windows 7 nem telepíthető ezekre a rendszerekre, mivel az utasításarchitektúra szempontjából adott a kompatibilitás, illetve a felhasználóknak még komoly kompromisszumokat sem kell kötniük.

Igen jellemző azonban, hogy a Microsoft érdekeivel az Intel és az AMD nem szokott szembemenni, és többek között a Kaby Lake esetében az Intel úgy üti ki a Windows 7 reális használhatóságát, hogy nem kínálnak az új vezérlőhidakra és persze a grafikus vezérlőre hivatalos terméktámogatást. Ezzel tulajdonképpen a felhasználónak nincs választása, vagy Windows 8.1-et vagy Windows 10-et telepít az új platformra épülő gépre, kényszerűen elbúcsúzva a szeretett Windows 7-től. Persze ettől még viszonylag jó esély van rá, hogy egy átlagos konfigurációval, leginkább SATA SSD/HDD-vel a Kaby Lake is működőképes lesz Windows 7 alatt, ha máshogy nem, akkor a Windows 8.1-es meghajtók "manuális felerőszakolásával". Ugyanakkor ott a hiba lehetősége is, és ha ez megtörténik, akkor az Intel és a Microsoft mossa kezeit, hiszen világosan közölték, hogy a telepített operációs rendszer nem támogatott.

Az AMD meglepetésre most nem a Microsoft érdekeit nézi, ugyanis még a Windows 7 operációs rendszerhez is hoznak eszközillesztőket a Zen magokkal rendelkező Summit Ridge kódnevű processzorok vezérlőhídjaihoz, így a Windows 7-et használó rétegnek tulajdonképpen nem lesz kötelező a váltás. Ajánlottnak persze ajánlott a Windows 10 telepítése, de egy olyan felhasználóbázisról beszélünk, akiket ez teljesen hidegen hagy, akkor is a Windows 7-et szeretnék használni.

Nagyon valószínű, hogy a Socket AM4 lesz az utolsó olyan tokozás, ahol a köré épülő platformokhoz ténylegesen érkezik támogatás a Windows 7-re, így a következő körben már semmiképp sem úszható meg a modernebb Windowsra való átállás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés