Exkluzív eredmények az AMD 2012-es tabletplatformjáról

Az AMD idén mutatja be első igazi tabletplatformját, mely a Brazos-T nevet viseli és a Hondo APU-ra épül. A termék ismert paramétereiről az elmúlt év nyarán részletesen beszámoltunk, így a korábban leírtakat nem ismételnénk meg. Megszokott azonban, hogy a megjelenés közeledésével érkeznek az első teljesítményadatok is. Ez szerencsére most sincs másképp, de kisebb szomorkodásra ad okot, hogy a szokásokhoz híven elsőként 3DMark pontok futnak be, ami nem teljesen tükrözi a valós teljesítményt, de a semminél természetesen ez is jobb.

Az egyik tajvani notebookgyártónál már működik egy Brazos-T platformra épülő referenciatablet, mely az információink szerint az úgynevezett Limerick dizájnra épül. Ez lényegében az AMD eddigi legkisebb platformdizájnja, mely elsőként képes passzív hűtés mellett működni a tabletek méretkarakterisztikáján belül. Az AMD 10 hüvelykes tableteket javasol a gyártóknak, de természetesen ettől el lehet térni, ugyanakkor a passzív hűtés a Limerick dizájn esetében alapkövetelmény, emellett az üzemidőt minimális időtartamhoz, a hőmérsékletet pedig maximális értékhez köti majd az AMD. Ennek megfelelően a legtöbb gyártó valószínűleg marad a 10 colos méretnél, vagy esetleg opciós lehetőség még a 11,6 hüvelykes kijelző is. Sajnos a Limerick dizájn üzemidejével kapcsolatos minimális követelményeiről nincs információnk.

A teljesítményre rátérve el kell mondanunk, hogy a tesztelt termék nem végleges, vagyis előfordulhat, hogy a végleges eszközök teljesítménye, ha enyhén is, de eltér majd. A tesztplatform két darab Bobcat processzormagja 903 MHz-es, míg a Loveland kódnevű IGP 271 MHz-es órajelen üzemelt, emellett a 2 GB-os DDR3 szabványú rendszermemória 1066 MHz-es effektív frekvencián ketyegett. A tablet kijelzője 1280x800 pixeles felbontást kínált, így a 3DMark programok ezen a felbontáson futottak, ám minden más paraméter alapértelmezett beállításon maradt. Ezek alapján a teszttermék rendre 4663, 2901 és 1716 pontra volt képes a 3DMark 03, 05 és 06 alatt, Windows 7 operációs rendszerrel megtámogatva. Túl sok tablettel ezt az eredményt nem lehet összehasonlítani, de a netbookokból kiindulva nagyjából egy Ion 2 GPU-val felturbózott Atom processzorra épülő mobil masina tempója várható, ami a tabletek szintjén elég komoly teljesítményszintnek számít.

A terméktámogatás a Brazos-T platform esetében elvileg kiterjed a Windows 8 és 7 mellett az x86-os Android 4.0-s operációs rendszerre, illetve ennek későbbi verzióira is. Az AMD ugyanakkor elsősorban a Windows 8 előtelepítését javasolja, ugyanis a platformot az új Microsoft operációs rendszeréhez tervezték. Ettől függetlenül az adott gyártó dönthet az Android mellett, illetve ezen akár a felhasználó is elgondolkodhat a termék megvásárlása után. Utóbbi elsősorban az androidos alkalmazások futtatása miatt lehet fontos, de az AMD által támogatott BlueStacks program ezt is képes megoldani Windows operációs rendszer alól.

A megjelenés egyelőre kérdéses, ám az AMD a platformot elsősorban a Windows 8-hoz készíti, így valószínű, hogy a start is Microsoft új operációs rendszerének megjelenéséhez igazodik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés