Hirdetés

AMD, Transmeta: új szerepben

Hatalmas várakozás előzte meg az AMD néhány nappal ezelőtti bejelentését, amikoris végre átadták a cég történetének első szuperszámítógépét a Delaware-i egyetemen. A Samson névre keresztelt masina 132db 1GHz-es Athlon CPU-t állít hadrendbe, különleges topológia mentén, amelynek kialakítását a Norvégiából elszármazott Dolphin Interconnect Solutions végezte.

A 132db CPU persze nem nagy szám, úgy szuperszámítógép-ügyileg, bár arra okvetlen elég, hogy a Samson-t a világ 500 leggyorsabb gépének egyikévé tegye. A Delaware-i kampus üdvöskéje a 200. helynél nem is adja alább, bár a végleges helyezés még nem dőlt el.

Az 500 leggyorsabb számítógépről évente kétszer jelenik meg hivatalos ranglista, novemberben és júniusban, amely utóbbin már biztos viszontlátjuk az AMD-s rendszert is. Az első 10 helyezett közül öten az IBM égisze alatt jöttek létre, és ezek közé tartozik az első hely birtokosa is, az ASCI White nevű monstrum, amely csupán 8100 processzort használ, a rendszer vagy két focipályán terpeszkedik, és úgy 106 tonnát nyom. Az ASCI White mögött kissé lemaradva az Intel korábbi első helyezettje kullog, őt ASCI Red-nek becézik, és érdekes módon még több CPU-val is bír, mint fehér testvére! (9200db, bár persze proci és proci közt is van különbség, mindenesetre az ASCI Red Pentium Pro-i ütötték meg elsőként az 1 teraflop-ot, még 4 évvel ezelőtt) Mindkét rendszer amúgy az USA-ban működik, a Lawrence Livermore, illetve a Sandia laboratóriumokban.

Az 500-as listát főleg intel-es megoldások uralják, ezért jelent igazi szenzációt az AMD feltűnése. Azonban ez még nem minden, hiszen nemcsak az AMD, hanem a Transmeta is ilyesmi babérokra tör! Ez utóbbi ugyan kicsit merész, gondoljunk csak arra, hogy egy 1GHz-es PIII majd' háromszoros teljesítménnyel bír, mint egy 667MHz-es Crusoe, azonban nem ez az egyetlen szempont. Annál is inkább, hiszen a sokkal kisebb fogyasztású Crusoe-ból akár háromszor annyit is felhasználhatnak, legalábbis az RLX technologies erre készül. Persze sokkalta többet is, de itt csak azt próbáltuk jelezni, hogy bőven van mód a kompenzálásra. A kisebb helyfoglalás, a kisebb fogyasztás, és a csekély melegedés így utat nyithat a Transmeta CPU-jának, bár konkrét termékek még nincsenek. Ez azonban csak átmeneti állapot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Haldokló Transmeta?

    Az idők változnak, az ellenfél viszont nem: Intel vs Transmeta, avagy ezúttal Góliát győz...

Hirdetés