Hirdetés

Új pumpát kap a Radeon Fury X

Az AMD nagyjából egy hete mutatta be a Radeon Fury X-et, amelynek első szállítmányait el is adták a boltok, de az új szállítmányok lassan haladnak. A legfrissebb adatok szerint ezek nem feltétlenül ugyanazok, mint az eredetileg piacra került modellek, mivel a vízhűtő új pumpát kap.

A tesztre küldött és az első héten megvásárolt termékek között számos olyan megoldás volt, amelyek mélyebb, sípoló hangot adtak ki. Sokan ezt a tekercsek számlájára írták, de valójából a pumpából származik. Ezek hangja egyébként tényleg hasonló, tehát átlagfelhasználóknak nagyon egyszerű összetéveszteni őket. A lényeg, hogy nem a tekercsekből származik a hang.

Az új modellek szállítása állítólag folyamatban van. Valaki már kapott egy olyan verziót, amelyen egy króm Cooler Master logóval rendelkező hűtő volt, és a leírása szerint a korábban visszaküldött modellhez képest a mélyebb, sípoló hang megszűnt.

Az AMD szerint egyébként a pumpa zajszintje az eredeti modelleken sem haladja meg a ventilátor zajszintjét, tehát a kártyától relatíve messze kerülve, esetleg zárt házban már nem hallatszik semmi. Önmagában egyébként igaz, hogy a ventilátor zajszintje nagyobb, mint a pumpáé, és ez gyakorlati mérésekben is kimutatható. Terhelés mellett kimérve a zajszintet a Radeon Fury X verziótól függetlenül az élen végez a csúcskártyák között. Ezen az új verzió sem változtat, mert ott is a ventilátor által keltett zaj fog dominálni, és a légkavarót a vállalat nem cserélte le. Szimplán a zaj jellege változik meg, mondhatni kevésbé lesz sípoló hangra emlékeztető.

Azt egyébként elsőre nem lehet megmondani, hogy a megvásárol termék az új vagy a régi pumpát tartalmazza. Ezt csak úgy lehet kideríteni, ha a felhasználó leszereli a kártyáról gumiborítással rendelkező fedlapot, amelyet csupán négy csavar rögzít. Ilyenkor az alatta lévő hűtő látható, és az új modell esetében a felirat króm borítású.

A garanciális csere az újabb verzióra egyelőre kérdéses. Technikai értelemben a két különböző verzióra épülő termék zajszintje nem változik, tehát mindenkét modell megfelel a specifikációknak, amely egyébként suttogáshoz hasonló zajszintről szól. Ugyanakkor nem kizárt, hogy egyéni szinten kivizsgálható a csere lehetősége, ezt viszont valószínűleg indokolni kell, mert sok esetben már lakások alapzaja nagyobb, mint amekkorát ez a kártya képes kelteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés