Hirdetés

Február végén jöhetnek az új csúcs grafikus kártyák

Az AMD és az NVIDIA is nagyszabású bulit tervez a számítógépes játékosoknak február 28-ára.

Február végén és március elején tartják San Franciscóban a játékfejlesztők Game Developers Conference rendezvényt, amire hagyományosan nagy erőkkel készülnek a grafikus kártyák gyártói is. Az AMD és az NVIDIA háza tájáról is komoly csillagszórás várható, nyilván a virtuális valóság és az új grafikus kártyáik lesznek a középpontban. Mindkét vállalat február 28-ára időzítette a saját bemutatóját.

Az AMD-től az első Vega architektúrás grafikus kártyát várjuk, amivel kapcsolatosan az előreláthatóan akár GCN5-nek is nevezhető technológiáról már az év elején leírunk minden lényegeset. A kulcsszerepet a memória részleg gyorsítása kapta, ami nehezen tud lépést tartani a számolóegységek teljesítményének ugrásszerű növekedésével, de a geometria kezelését is optimalizálták, illetve megújultak a pixelfeldolgozásért felelős modulok. A Polarishoz hasonlóan most is két GPU-ra építik majd a termékskálát, egyelőre nem tudni, hogy az erősebb vagy a gyengébb chipet indítják-e korábban.

Az NVIDIA oldaláról várhatóan marad a Pascal, aminek köszönhetően kiváló üzleti eredményeket produkáltak az elmúlt évben. Az abszolút csúcsot jelentő Titan X szörnyeteg és a GTX 1080 közé viszont most befuthat a GTX 1080 Ti, amiről tavaly ősszel futottak be az első pletykák. Már akkor sejteni lehetett a kicsit furcsa, 10 GB memóriás felépítését, illetve azt is, hogy gyártásban van, de csak nem bírt debütálni a CES-en. Most akár ki is foghatja a szelet a Vega vitorlájából.

Előzmények

Hirdetés