Hirdetés

Lassan mindent tudni lehet az AMD Virgo platformjáról

Az AMD gőzerővel készíti, a gyártási nehézségekkel küzdő Llano APU leváltóját, melyről régóta lehet tudni, hogy a Trinity kódnevet viseli. Az új lapka tömeggyártása januárban kezdődhet meg, így a kiszivárgott mobil útitervben feltüntetett elképzelések tarthatónak tűnnek. A mobil piacra az első Trinity APU-k valószínűleg már márciusban elérhetőek lesznek, míg a széleskörű startra a második negyedévben van kilátás, méghozzá az áprilisi és a május hónapok alatt.

A DonanımHaber jó szokásához híven éber volt, és a gyártóknak leadott bemutatókból kiemeltek egy lényeges diát, melyen a Virgo platform képességei szerepelnek. Ezzel a Trinity APU-ról gyakorlatilag majdnem minden információ kiderült. A lapkáról régóta tudható, hogy az elődhöz hasonlóan 32 nm-es SHP gyártástechnológiával készül, és a processzormagok, illetve pontosabban modulok a Piledriver kódnévre hallgatnak. Ezek az egységek a Bulldozer modul továbbfejlesztései, és jobb energiamenedzsmentet, Turbo Core 3.0-t, illetve valamivel nagyobb teljesítményt kínálnak majd. A lapkában két modul lehet, amit az AMD négy magnak tekint. A dia alapján a vállalat úgy számolja, hogy a teljesítmény 20%-kal lesz jobb a Llano APU-hoz viszonyítva, és az összehasonlítási alapot főleg a multimédiás munkafolyamatok szolgáltatták. Szintén kiderült, hogy a modulok egy-egy 2 MB-os másodszintű gyorsítótárat kapnak, miközben az L3 gyorsítótár lemarad, továbbá a kétcsatornás memóriavezérlő támogatja majd a 2133 MHz-es órajelen üzemelő DDR3 memóriákat, a JEDEC szabvány szerinti 1,25, 1,35 és 1,5 voltos üzemfeszültségek mellett. Szokás szerint lehet gyorsabb memóriát is használni, de az tuningnak számít majd.


(forrás: DonanımHaber) [+]

A chip grafikus vezérlője a London családból kerül ki, vagyis egy Radeon HD 7000-es modell lesz a DirectX 11-es API támogatásával. A korábbi pletykák alapján a grafikus mag a Barts és a Cayman GPU-k összegyúrásából születik meg, így a szuperskalár shader processzorok már az úgynevezett VLIW4 struktúrát használják, és várhatóan 512 shader processzor építhető be. Az UVD motor megmarad a 3.0-s verziónál, de kiegészül a SAMU-val, ami a Secure Asset Management Unit rövidítése. Ez a rendszer tehermentesíti a CPU-magokat a védett tartalmak titkosításának feloldása alól, így például Blu-ray filmek lejátszása mellett jelentősen csökkenhet a fogyasztás. Szintén extra képesség a VCE, vagyis a Video Compression Engine, ami lényegében egy hardveres enkódoló motor, és a videók gyors transzkódolásáért felelhet. A grafikus mag egyébként az AMD mérései szerint 30%-kal lesz gyorsabb a Llano APU-ban található megoldásnál. A Dual Graphics szolgáltatás természetesen megmarad, sőt az AMD még jobban kiterjeszti a funkciót, így több lehetőség adódik majd a rendszerek párosítására. Immár megerősítést nyert az Eyefinity támogatása is, valamint a DisplayPort 1.2-es port is alkalmazható a Virgo platform esetében. A PCI Express vezérlőről még nincs pontos adat, de valószínűleg megmarad a 24 csatorna, illetve a verzió sem változik, így szintén marad a PCI Express 2.0-s felület támogatása.

A Virgo platform esetében a Socket FM2 tokozású APU-khoz az A75-ös vezérlőhíd társítható, ám nemrég kiderült, hogy az USB-IF hitelesítette az A85X FCH-t, mely várhatóan szintén megjelenik jövőre, így a Trinity APU egyben új vezérlőhidat is kaphat.

Szintén érkeztek adatok a mobil megoldásokról. Korábban már kiderült, hogy az A szériás Trinity APU-kból lesz 35 és 45 wattos TDP osztályba sorolt négymagos, illetve 35 wattos TDP-jű kétmagos verzió is. Új információ azonban, hogy 17 wattos osztályba sorolt megoldás is születik majd, melynek tömeggyártása 2012 márciusában indul be, így a tényleges start nyáron lehetséges.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés