Közel járhat a megjelenéshez a windowsos ROCm

Az AMD HSA implementációjának számító csomag 5.6.0-s Alpha kiadása már működik a Microsoft operációs rendszerén.

Az AMD még 2015-ben mutatta be a Boltzmann Initiative névre keresztelt szoftvercsomagot, amelyből kifejlődött a vállalat HSA implementációjának számító ROCm. Utóbbi célzottan a szuperszámítógépek piacára fókuszál, vagyis lényegében Linuxra koncentrál a teljes fejlesztés, de a HWTraveler néven tevékenykedő Twitter felhasználó észrevette, hogy a ROCm 5.6.0 Alpha kiadásánál már a Windows 10 és 11 is meg van jelölve.

Az AMD azóta lezárta a szóban forgó weboldalt, így már csak a jelszó ismeretében láthatók az adatok, de pár képet sikerült kimenteni, amelyeken keresztül egyértelműen látszik, hogy a ROCm csomag a Windows felé menetel.

(forrás: HWTraveler Twitter) [+]

A konstrukció részének számító HIP (Heterogeneous-computing Interface for Portability) egyébként már bizonyos formában hozzáférhető az AMD eszközillesztőiben, de a ROCm nem csak ebből áll, így teljes támogatásról még nem lehet beszélni.

Valószínű, hogy a Linuxra írt implementáció képességei a jövőben is meghaladják majd a Windows verzióét, ugyanis a Microsoft operációs rendszere még nincs felkészülve arra, hogy a grafikus vezérlőt a központi processzor teljes értékű társként kezelje, ugyanakkor a ROCm egyes részei portolhatók, és az erre vonatkozó munkát lehet látni az 5.6.0-s Alpha kiadásban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés