Amiga Mini PC-t dobott piacra a Commodore USA

A Commodore USA a régi nagy márkanevekre támaszkodva próbál új termékeket kreálni, melyek között nem csak számítógépek, hanem például egy tablet is található. Előbbiek alapját természetesen ma már PC-be illeszkedő hardverelemek adják, de legújabb fejlesztésüknek, vagyis az Amiga Mininek már külsőre sem sok köze van a régmúlt idők nagy hírnevű számítógépéhez – nem úgy, mint a korábban bemutatott Commodore 64x vagy 64x-EX modelleknek.

A 197 x 197 x75 mm-es méretekkel rendelkező, homokfújt, fekete vagy ezüst színű alumíniummal borított házba csomagolt Amiga Mini inkább a 2009 végéig gyártott Mac Minire hasonlít, de méretei annál valamivel nagyobbak. Ami a benne lapuló hardvert illeti, a Mini kérhető csupasz barebone kiszerelésben, vagy akár komplett gépként is. Előbbi esetben csak a tápegység, az alaplap, valamint a slot-in rendszerű Blu-ray kombó optikai meghajtó található a csomagban, míg utóbbi lehetőséget választva magunk állíthatjuk össze a konfigurációt. Ebben esetben a processzor számítási teljesítményében nem lesz hiány, ugyanis az Intel Core i3-2130 mellett kérhető még a Core i5-2500K, vagy a 3,5 GHz-es Intel core i7-2700K variáns is, melynek turbó órajele eléri a 3,9 GHz-et.

A processzor mellé 4, 8 vagy 16 GB DDR3 memória és egy darab 1 TB-os merevlemez kerülhet. Ez utóbbi opcionálisan 300 vagy 600 GB-os SSD-re cserélhető, valamint a házon belül még két 2,5"-es meghajtóhellyel gazdálkodhatunk, ha utólag szeretnénk bővítést végrehajtani. Sajnos a grafikus kártya terén már jóval kevesebb lóerővel gazdálkodhatunk, tekintve hogy az NVIDIA GeForce GT 430 GPU csak moderált teljesítményre képes, noha még mindig jobb, mintha csak a processzorban lévő HD Graphics 3000 IGP-re kellene támaszkodni. A komplett konfigurációból nem hiányzik az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi vezérlő és a hozzá tartozó dupla antenna, valamint a Bluetooth kapcsolódás lehetősége is adott. Természetesen ilyenkor is jár a konfigurációhoz a korábban említett optikai meghajtó.

Mindennek persze ára van, nem is kevés. A barebone változat 345 dollárba kerül, míg a kész konfiguráció ára 1495 dollárról indul. Az SSD nélküli csúcskonfigurációért a vállalat eredetileg 2495 dollárt kért, de ezt maguk sem gondolhatták egészen komolyan, ugyanis a megjelenést követő negatív kritikák után ezt gyorsan 1995 dollárra csökkentették – a különbözetet pedig visszaadják azoknak, akik még a régi áron rendeltek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés