A Commodore billentyűzet PC-je ultra vékony, modern dizájnt kapott

Az informatika hőskorában a Commodore 64 volt az egyik legismertebb személyi számítógép, mely emléke aztán az iparág roppant mértékű fejlődése következtében elhalványult. 2010-ben azonban a Commodore USA úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan nosztalgikus PC-t, melynek külseje, vagyis maga a billentyűzet megegyezik a 80-as években debütált szerkezettel, belsejébe azonban modern hardver került. A koncepció 2011-ben materializálódott, és valós termékként felkerült a boltok polcaira. A még szélesebb piaci igény lefedése érdekében a kezdetben gyengécske kínálatot (Atom D525 processzor és NVIDIA Ion 2) a tavalyi év vége felé egy kifejezetten erős, négymagos Core i7 platformmal is kiegészítették.


[+]

Most azonban újabb szintre léptek, és a billentyűzetbe épített PC-k gyártásában szerzett tapasztalatukat egy új termékvonal keretein belül tovább kamatoztatják, amely Commodore VIC-SLIM néven látott napvilágot a héten. Első ránézésre egy közönséges, teljes méretű, normál kiosztású klaviatúrást láthatunk, azonban természetesen jelen esetben is egy komplett konfigurációt rejt a burkolat. Ezáltal a billentyűzet is kicsit vaskosabb, de még így is csak olyan magas, mint egy „mezei” rokon a magasító lábakkal, ezért a gyártó nyugodtan állítja, hogy kialakítása kifejezetten ergonomikus, és kényelmes gépelést tesz lehetővé. Megemelve azonban kiderül a turpisság, ugyanis a VIC-SLIM 2 kg-ot nyom.


[+]

Ami a hardvert illeti, a gombok alatt egy jól ismert Intel Cedar Trail platform munkálkodik, a központi egység szerepében egy 2,13 GHz-en ketyegő Atom D2700 található. A rendszermemória 2 GB kapacitású, és mindezt az NM10 vezérlőlapka egészíti ki. A megjelenítésért a processzorba integrált IGP, azaz a PowerVR alapokra épülő GMA 3650 felel, az adatok tárolására pedig egy 1 TB-os merevlemez áll rendelkezésre, tehát tényleg egy klasszikus netbook/nettop paramétereivel rendelkezik az új jövevény. Ennek természetesen megvan azaz előnye, hogy a teljes gép 17 watt körüli fogyasztással rendelkezik, és néma csendben teszi a dolgát. Hátrány viszont, hogy az Ion 2-höz képest a multimédiás képességek jelentősen romlottak.


[+]

Oldalaiban sorakoznak a csatlakozók, itt többek között 5 x USB 2.0 port, D-Sub és HDMI kimenet, Ethernet aljzat és a szokásos hangcsatlakozók fedezhetők fel. A termék vezeték nélkül a Bluetooth és az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi adapterek segítségével képes kommunikálni, ráadásul a Wi-Fi antennák a billentyűzet két végén kaptak helyet a jobb vétel érdekében.


[+]

A fentebb részletezett kiépítésű Commodore VIC-SLIM májusban lesz elérhető 595 dolláros vételáron, azonban érkezik mellette egy barebone változat is, amelyet memória és merevlemez nélkül 345 dollárért kínálnak majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés