Hirdetés

A Mantiz MZ-02-vel egy Radeon RX Vega is lehet az Apple MacBook Pro társa

A szükséges macOS High Sierra frissítésre még várni kell, de az ötödik bétában már működik a funkció.

Az Apple az idei WWDC-n jelentette be a Metal 2 API-t, amiről korábban írtunk is, és ennek az egyik fejlesztése, nevezetesen az eszközválasztó API teszi lehetővé a külső, VGA-kat fogadó, Thunderbolt 3-as interfészen keresztül kommunikáló házak használatát az érkező macOS High Sierra frissítésben.

Ezzel lényegében az Apple képes lesz nagy teljesítményű grafikus vezérlőt kínálni az amúgy igen vékony notebookjaihoz, kiemelve a MacBook Pro sorozatot. Többnyire ezekben is van valamilyen AMD Radeon Pro termékcsaládba tartozó dedikált grafikus vezérlő, de ezek teljesítménye a korlátozott hely miatt el sem fogják érni például az AMD Radeon RX Vega VGA-k tempóját, ami a Mantiz MZ-02-es, Thunderbolt 3-as külső házba beépíthető.


[+]

A Mantiz ezt két fotóval bizonyította, és látható a kijelzőről készült képen is, hogy a tesztkonfiguráció három grafikus vezérlőt jelez vissza: egy Intel HD Graphics 530-as IGP-t, egy AMD Radeon Pro 455-ös dedikált GPU-t, illetve egy AMD Radeon RX Vega 64-es külső VGA-t. Utóbbit még csak AMD RX xxx néven jelöli, de ez csak azért van így, mert a Vega 10 macOS-hez való maghajtója még nem végleges. A rendszer egyébként az OSX_GPUFamily1_v2 szintet támogatja, ami a jelenleg elérhető maximum, és ezt kezeli a ma kapható Apple masinák döntő többsége is.

A konstrukció egyébként az NVIDIA termékeivel is üzemképes, noha az érintett cégek az Apple esetében kizárólag a Radeonokat reklámozzák, mert ezek élveznek hivatalos támogatást. Ez lényegében tiszta sor, főleg annak tudatában, hogy az almás cég is csak Radeonokat juttatott el a fejlesztőkhöz, hogy a programokban elvégezzék az eGPU támogatásához szüksége módosításokat. Ugyanakkor korábban volt róla szó, hogy az NVIDIA is felismerte az eGPU-ban rejlő lehetőségeket, és egy ideje újra felerősítettet a macOS-re vonatkozó meghajtótámogatást, tehát elvi szinten nincs akadálya, hogy egy MacBook Pro notebookkal is működjön egy GeForce a Thunderbolt 3-as külső házakban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés